Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Evropska unija, EU

  Broj bankrota u EU u drugom tromesečju najveći od 2015.

  Broj preduzeća pod stečajem u zemljama Evropske unije raste već šesto tromesečje zaredom, a u drugom kvartalu ove godine proglašeno je najviše bankrota od početka prikupljanja podataka 2015. godine, objavila je danas evropska agencija za statistiku.

  Eurostat je saopštio da je na nivou EU u drugom tromesečju 8,4 odsto više preduzeća proglasilo stečaj u poređenju sa prvim tromesečjem.

  Najveći rast broja kompanija koje su bankrotirale u drugom kvartalu zabeležen je u Mađarskoj (40,8 odsto), Letoniji (24,8 odsto) i Estoniji (24,6 odsto).

  S druge strane, najveće smanjenje broja preduzeća pod stečajem imali su Kipar (48,5 odsto manje), Hrvatska (23,6 odsto) i Danska (15,9 odsto).

  zaposleni

  EU, kompanije (Pixabay)

  Sektori sa najvećim rastom stečajeva

  U svim sektorima ekonomije zabeležen je veći broj stečajeva, pri čemu je najveći rast bio u sektorima smeštaja i ugostiteljstva (23,9 odsto), transporta i skladištenja (15,2 odsto) i obrazovanja, zdravstva i društvenih aktivnosti (10,1 odsto).

  U poređenju sa prepandemijskim četvrtim kvartalom 2019, broj bankrota je u drugom tromesečju 2023. bio veći u većini sektora, a najveći rast je takođe registrovan u sektorima smeštaja i ugostiteljstva (82,5 odsto) i transporta i skladištenja (56,7 odsto).

  Manji broj preduzeća je otišlo u stečaj u odnosu na poslednja tri meseca 2019. samo u dva sektora – industriji (11,5 odsto manje) i građevinarstvu (2,7 odsto).

  Broj novootvorenih preduzeća u drugom tromesečju blago je opao za 0,6 odsto u odnosu na prva tri meseca ove godine, kada je zabeležen rast od 2 odsto.

  U Poljskoj, Bugarskoj i Danskoj najviše se smanjila registracija novih preduzeća, a najveći rast je zabeležen u Irskoj, Slovačkoj i Nemačkoj.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE