Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  gas, nezaposlenost

  Brnabić: Uzimanje gasa u tranzitu – to bi bio Divlji zapad

  Premijerka Ana Brnabić izjavila je da nije zabrinuta za dotok gasa Balkanskim tokom kroz Bugarsku do Srbije, uz ocenu da samo pominjanje mogućnosti uzimanja srpskog gasa u tranzitu nije na mestu.

  „Iako je u današnje vreme sve moguće, nisam zabrinuta za dotok gasa putem Balkanskog toka kroz Bugarsku u Srbiju. To bi bio presedan takvih razmera, koji nikada do sada nije viđen. To bi značilo da ne postoje nikakvi ugovori, ugovorne obaveze, vladavina prava, već Divlji zapad“, naglasila je Ana Brnabić u izjavi novinarima na Jahorina ekonomskom forumu na pitanje o izjavi predstavnika Bugarske u vezi tranzita ruskog gasa.

  Premijerka je ukazala da bi uzimanje gasa u tranzitu značilo i da roba na kamionima u tranzitu, ako se nekome svidi, može biti uzeta. To je, istakla je, „jednostavno nemoguće“ i dovelo bi do toga da ne postoji više nikakva sigurnost ni za koga u Evropi i svetu.

  Rio Tinto

  Beograd, 16.1.2022. – Premijerka Srbije Ana Brnabic glasa na referendumu o promeni Ustava u Skoli za dizajn na Dedinju. (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC/EV)

  „Sama priča o tome i sama rečenica bugarskog premijera – mi nećemo to raditi, jednostavno nije na mestu. To niko ne sme ni da zamisli da uradi, a ne da kaže ‘dovoljno smo dobri da to ne radimo'“, istakla je Brnabić.

  Podsetila je da je Srbija uložila preko milijardu evra u gasovod. „Pritom smo platili gas, naš je gas, imamo ugovor o snabdevanju sa Rusijom. Desilo se da prolazi kroz Bugarsku, da oni imaju probleme, ali bugarski problemi nisu naši problemi“, ukazala je Brnabić.

  Brnabić je izrazila nadu da će Poljska i Bugarska uspeti da se dogovore o isporuci gasa.

  Vuletić: Platiće Bugarska gas

  Predsednik Skupštine Udruženja za gas u Srbiji Vojislav Vuletić rekao je da će Bugarska, koja je odbila da rubljom plati ruski gas koji se doprema Balkanskim gasovodom, a koji istovremeno snabdeva i Srbiju, ipak platiti taj energent.

  „Platiće Bugarska gas u rubljama kako zahteva ruska kompanija Gasprom jer nema drugog načina da obezbedi gas“, rekao je Vuletić za Betu povodom odluke Gasproma da ukine isporuku gasa Bugarskoj.

  Vuletić je rekao da je tehnički moguće ukinuti gas samo Bugarskoj, a ne i drugim zemljama koje se snabdevaju tim tranzitnim gasovodom kao Srbija i Mađarska, jer poseban cevovod snabdeva tu zemlju.

  „To su ‘naduvane’ političke priče da Bugarska neće da plati gas. Platiće ga jer nema gde na rugom mestu da ga nabavi“, rekao je Vuletić.

  Mihajlović objasnila da li će prekid isporuke gasa Bugarskoj uticati na Srbiju

  Izvor: RTS, Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE