Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  ana brnabić, evropske kompanije

  Brnabić pozvala francuske kompanije da ulažu u Srbiji

  Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila da Srbija planira još veće investicije u kapitalnu infrastrukturu i zaštitu životne sredine i da u narednih nekoliko godina očekuje francuske kompanije u još većem broju, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

  Ona je danas započela posetu Francuskoj radnim doručkom sa predstavnicima francuskih kompanija u organizaciji Senata te zemlje i organizacije Medef International.

  Dobri uslovi za francuske investicije

  Najveći potencijali za investicije u oblasti životne sredine

  Premijerka je ukazala da najveći potencijali za dalju saradnju predstavljaju investicije u oblasti zaštite životne sredine, napomenuvši da Beograd planira izgradnju pet postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

  Prema njenim rečima, veliki potencijal za saradnju postoji i u oblasti energetike i zelene tranzicije, kao i u nastavku ulaganja u infrastrukturu, posebno putnu i železničku.

  Ona je navela da će se, pored beogradskog metroa, raditi i na projektima izgradnje železničkog koridora, uz podršku Evropske unije, odnosno Evropske investicione banke.

  Odnosi između Srbije i Francuske su, kako je naglasila, odlični i sve bolji, a jedna od ključnih stvari koja je tome doprinela jeste poseta predsednika Emanuela Makrona Beogradu.

  ZAJEDNIČKA izjava: Makron i Vučić VOLJNI da se izgradi METRO

  „Što se tiče političkog aspekta, želim da zahvalim Francuskoj i predsedniku Makronu što je predložio novu metodologiju za pretpristupne fondove, koju smo prihvatili jer mislimo da ima više smisla“, rekla je Brnabić.

  Potpredsednik Senata Rožer Karuči uputio je poziv francuskim kompanijama da ulažu u Srbiji jer će se tako povećati spoljnotrgovinska razmena u korist obe zemlje.

  On je ocenio da ima prostora za jačanje ekonomske saradnje i da Francuska trenutno ne zauzima veliki investicioni prostor u Srbiji kao Nemačka i Austrija, uprkos klimi koja je veoma povoljna za investicije.

  „Radićemo na novim partnerstvima i vezama i nadam se da ćemo povećati našu saradnju“, poručio je francuskim preduzećima potpredsednik francuskog Senata.

  Predsednica Grupe prijateljstva Francuska-Zapadni Balkan u francuskom Senatu Marta de Sidrak rekla je na radnom doručku, koji je posvećen Srbiji, da joj je velika čast zbog toga što je premijerka Brnabić specijalno iz Beograda došla na sastanak sa privrednicima iz Francuske.

  De Sidrak je istakla da veliki potencijali za saradnju postoje u oblasti zaštite životne sredine i energetike, izrazivši zadovoljstvo zbog toga što je Vlada Srbija definisala ekologiju kao prioritet jer se to uklapa u proces približavanja EU.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/European Council/DS, predsednik.rs

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE