Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Brnabić o Linglongu: NIJE ISKLJUČENO da su ovo napadi protiv KINESKIH investicija

  Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je inspekcija rada stalno na terenu, a da je u sredu naloženo da se radnici u fabrici Linglong u Zrenjaninu izmeste i imaju bolje uslove.

  Brnabić je za televiziju B92 kazala da će Vlada insistirati na tome da se radnici izmeste i da imaju bolje uslove.

  „Rekla sam nekoliko puta i ponoviću svi koji posluju u Srbiji moraju da posluju u skladu sa našim zakonima, uključujući i Zakon o radu. Ono što nije redu, mogu da uverim sve gradjane da će Vlada i nadležne službe reagovati“, navela je predsednica Vlade Srbije.

  Brnabić je ocenila da se evroposlanica Zelenih Viola fon Kramon oglašava na sve teme u Srbiji, „koliko god unutrašnje bile“.

  Fon Kramon Srbiji spočitava borbu Srbije protiv jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, tvrdi Brnabić i dodaje da „čak i lobira za to da čak i pet država članica Evropske unije koje nisu priznale Kosovo, to urade.

  „Ali istovremeno (Fon Kramon) dolazi i komentariše Linglong i vijetnamske radnike ili kineske radnike“, navela je Brnabić i dodala da se Fon Kramon toliko meša u unutrašnje stvari u Srbiji da je „ušla u izbornu trku u Srbiji“, navodeći da ima svoje favorite u Srbiji koje podržava.

  Premijerka je navela da ne isključuje mogućnost da su napadi na fabriku Linglong organizovani protiv kineskih investicija.

  „U početku je problem fabrike Linglong bila zaštita životne sredine, sada su svi to zaboravili i fokusirali se na radnike tamo, prekosutra će biti nešto novo. Linglong će biti najveća fabrika na prostoru bivše Jugoslavije“, rekla je Brnabić.

  N1: U toku premeštanje vijetnamskih radnika

  Akcija premeštanja vijetnamskih radnika u fabrici Linglong je u toku, prenosi N1. Prema saznanjima te televizije, radnike sele na drugu stranu industrijske zone, gde su smešteni kineski radnici.

  Nekoliko nevladinih organizacija iz Zrenjanina upoznalo je javnost da vijetnamski radnici žive u nehumanim uslovima, a posle informacija o tome u medijima, posetili su ih predstavnici A11 Inicijative za ekonomska i socijalna prava i ASTRA Akcija protiv trgovine ljudima.

  Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u sredu je saopštilo da će ti radnici biti izmešteni i da će im biti obezbedjeni bolji uslovi.

  Linglong: Nemamo radnike iz Vijetnama

  Kineska kompanija Linglong saopštila je da su vijetnamski radnici uključeni u projekat izgradnje fabrike u Zrenjaninu angažovani od strane jednog od njihovih izvodjača radova, kompanije TEPC (China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction Co., Ltd, Ogranak Beograd)“.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE