Britanci "PROSULI" milijarde u tenk koji NE VALJA

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Britanci “PROSULI” milijarde u tenk koji NE VALJA

  Velika Britanija potrošila je 4,5 milijardi dolara na razvoj novog tipa lakih tenkova koji ne mogu da pucaju u pokretu.

  U izveštaju Tajmsa, oklopno vozilo “ajaks” ostavilo je odličan utisak na administraciju britanskog premijera Dejvida Kamerona.

  Toliko dobar utisak da je tadašnji prvi čovek Dauning strita 10 odlučio da, nakon dobijenog mišljenja vojnih čelnika, naruči 589 tih tenkova.

  Rokovi isporuke od tada su više puta odlagani, a vojska i dalje čeka na vozila. Tajms, međutim, otkriva da su kod novih tenkova uočeni tehnički problemi, uključujući veliku buku unutar vozila, ali još važnije da oružani sistemi ne mogu da pucaju u pokretu zbog vibracija.

  Naoružan sa 40-milimetarskim topom i lakim mitraljezima, “ajaks” je namenjen bliskoj podršci pešadiji i izviđačkim jedinicama. Činjenica da ne može puca u pokretu čini ga beskorisnim u tim ulogama.

  Uprkos tome, britanska vlada već je na vozila potrošila 3,2 milijarde funti, od ukupno planiranih 5,5 milijardi, navodi Tajms nakon uvida u dokumenta ministarstva odbrane.

  Parlamentarna tela koja nadgledaju trošenje vlade veoma su nezadovoljna, a Tajmsovi izvori kažu da i nakon toliko potrošenog novca još nije isporučeno nijedno vozilo.

  Izvor: RTS

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE