Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kostarika postala 38. članica OECD

  Kostarika je zvanično postala 38. članica Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), saopštila je organizacija.

  Kako se navodi, Kostarika je završila domaće procedure za ratifikaciju OECD konvencije i podnela svoje instrumente za pristup, čime se uspešno završava proces pristupanja počet u aprilu 2015. godine.

  Zemlje članice OECD zvannično su pozvale Kostariku da se pridruži Organizaciji u maju 2020. godine posle petogodišnjeg pristupnog procesa tokom koga je zemlja prošla detaljne tehničke revizije 22 OECD komiteta i sprovela velike reforme da bi usaglasila svoje zakone, politike i praksu sa standardima OECD, navodi se u saopštenju.

  To je, kako se dodaje, obuhvatilo širok obim oblasti i uključivalo sveobuhvatnu reformu politike konkurencije, preoblikovanje nacionalnog statističkog sistema, uvođenje krivične odgovornosti za pravna lica za strano podmićivanje i uspostavljanje registra akcionara radi osiguranja poreske transparentnosti.

  Generalni skeretar OECD Anhel Gurija pozdravio je dolazak novog člana.

  „Oduševljeni smo da pozdravimo Kostariku u porodici OECD u vreme kada je multilateralizam važniji nego ikad“, rekao je Gurija, i dodao da će Kostarika bez sumnje predstavljati novu vodilju za OECD u regionu.

  Sa ulaskom Kostarike OECD, organizacija koja postoji 60 godina, će imati 38 zemalja članica. Kostarika će biti četvrta zemlja iz Latinske Amerike i Kariba koja je ušla u tu organizaciju, posle Meksika, Čilea i Kolumbije.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE