Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Prvi „Srpski dani osiguranja“: Investicija u budućnost, a ne trošak

  Poboljšanje sektora osiguranja u Srbiji i podizanje svesti stanovništva i privrede o poimanju osiguranja kao investicije, a ne troška, samo neke su od ključnih tema koje su načete na upravo završenim prvim „Srpskim danima osiguranja“.

  Prvi „Srpski dani osiguranja“ okupili su u aranđelovačkom hotelu Izvor veliki broj domaćih i stručnjaka iz inostranstva, predstavnika regulatornih tela, državnih institucija i osiguravajućih društava.

  Tokom dva dana Udruženje osiguravača Srbije organizovalo je deset panela i dva okrugla stola sa ciljem da se dođe do zaključaka šta je potrebno dalje raditi na poboljšanju sektora osiguranja i da se formalno „ubace“ svetska iskustva u buduće zakone koji pokrivaju sektor osiguranja u Srbiji.

  „Drago mi je što smo imali prilike na jednom mestu da čujemo predavače i njihova izlaganja o bitnim pitanjima iz naše delatnosti. Važno je da su teme na prvim „Srpskim danima osiguranja“ pokrenule mnoge diskusije i svima nama dale dodatni podsticaj da težimo daljem razvoju naše delatnosti, rekao je predsednik UO UOS Mirko Petrović na zatvaranju skupa.

  „Verujem da ćemo ovu konferenciju nastaviti da održavamo i unapređujemo u godinama pred nama, odlučni da podstaknemo rešavanje brojnih pitanja iz sektora osiguranja, da utičemo na poboljšanje regulatornog ambijenta i doprinesemo podizanju svesti stanovništva i privrede o tome da osiguranje nije dodatni trošak već potreba, a često i investicija u neposrednu budućnost, naglasio je Petrović koji je i predsednik izvršnog odbora kompanije Dunav osiguranje.

  Prvog dana skupa bilo je priče o implementaciji direktive Solventost 2, istaknut je i značaj osiguranja od autoodgovornosti, a životno osiguranje bila je i završna tema prvog dana konferencije.

  Bankoosiguranje, mikroosiguranje, poljoprivreda…

  Tokom drugog dana razmatrano je pitanje bankoosiguranja i skrenuta je pažnja na rizike koje ovako materijalno značajan oblik saradnje može da ima po osiguravajuća društva, i to pre svega na intenzivne i dugoročne negativne finansijske posledice, kao rezultat snažne konkurentske utakmice i nedovoljne fokusiranosti na proces procene rizika koji se preuzima u osiguranje.

  Kao jedan od mogućih načina rasta premije osiguranja, naročito na tržištima gde je osiguranje nedovoljno razvijeno, predstavljeno je mikroosiguranje, pa je otvoreno pitanje da li ovo može biti jedno od rešenja za razvoj pojedinih vrsta osiguranja i na našem tržištu.

  Zaključak drugog okruglog stola jeste da razvoj poljoprivrede nema alternativu, a da bi se on pomogao, neophodno je obezbediti upravljanje brojnim rizicima kojima je poljoprivreda izložena. U ovome je značajna uloga osiguranja i države, koji su, kako je istaknuto, na primerima gotovo svih država, naročito onih razvijenih, nerazdvojivi činioci u ovom procesu.

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE