Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  šarene i kitnjaste kuće, singapur

  Bogati kupuju singapurske šarene i kitnjaste kuće: Vole ih Džek Ma i Džeki Čen

  Šarene i kitnjaste kuće u nekim starim četvrtima Singapura nisu ono što ljudima prvo pada na pamet kada pomisle na ovaj grad-državu. U zemlji u kojoj je prazan prostor za gradnju oskudan, a javni stanovi mogu da koštaju više od milion evra, ove zgrade sa dva ili tri sprata mogu koštati desetine miliona evra i investitori ih i dalje kupuju. 

  Ove zgrade potiču iz kolonijalnog doba, neke su izgrađene još 1840-ih i danas su zaštićene.

  Voli ih i Džeki Čen

  Od žene Džeka Ma do superzvezde iz Hong Konga Džekija Čena, kao i španskog tajkuna Rikarda Portabele Peralte, bogati i slavni su navodno među kupcima singapurskih kuća. Poznati osnivač Bridžvotera, Rej Dalio, takođe je nedavno identifikovan kao kupac dve kuće duž singapurske Club Street.

  Obim prodaje singapurskih kuća u prvom kvartalu ove godine porastao je za 52,2 odsto u odnosu na prethodni kvartal na 169,1 milion singapurskih dolara (125 miliona dolara), pokazao je izveštaj konsultantske kuće za nekretnine Knight Frank. Kao ključni pokretač rasta navodi se interesovanje pojedinaca sa visokim neto vrednostima.

  Najskuplje komercijalne kuće duž ulica Telok Ajer, Boat Kej i Stenli ulice mogu koštati preko 3.700 dolara po kvadratnom metru, rekao je izvršni direktor Knight Franka tržišta kapitala, Meri Sai. To je duplo više od Pete avenije na Menhetnu, najskuplje destinacije za iznajmljivanje na svetu, piše CNBC. 

  Singapur

  Unsplash+

  Zašto su privlačne

  Uvek je postojalo interesovanje za ove prodavnice kao alternativnu klasu imovine ili kolekcionarski predmet, ali posebno poslednjih godina, rekli su stručnjaci za nekretnine za CNBC.

  „Ovo je jedan od poslednjih dragulja Singapura, postoji samo 6.000 jedinica. Šta god da je sačuvano, sačuvano je, novo se ne može ponovo stvoriti“, rekao je Sebestijan Soh, iz kompanije za nekretnine i investicije Meir Collective.

  Ne postoji tehnologija koja može u potpunosti da ponovi zamršene lajsne i elemente dizajna, rekao je on, dodajući da ih neki investitori drže kao kolekcionarske predmete. Izgrađene između 1840-ih i 1960-ih tokom kolonijalne ere, samo oko 6.500 ovih kuća postoji danas. Mogu se koristiti ili iznajmiti za niz namena – od prodavnica hrane i pića, maloprodajnih butika i porodičnih kancelarija, između ostalih fleksibilnih namena, rekao je Sai iz Knight Frank-a.

  „Samo oni sa ultra visokom neto vrednošću danas mogu sebi priuštiti kupovinu ovih kuća“, rekla je Lojal Čin, direktorka u Propnek-u sa specijalizacijom u prodavnicama.

  „Ljudi traže sigurno utočište za očuvanje bogatstva“, rekao je Čin, dodajući da ovi pojedinci traže sigurnu stvarnu imovinu u koju će staviti svoj novac pored drugih uobičajenih klasa imovine.

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash+

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE