Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  najskuplji stan

  Najskuplji stan u Srbiji prodat za 1,2 miliona evra, a kuća za 3,18 miliona evra

  U Srbiji je u prvom kvartalu ove godine najskuplji stan prodat je u beogradskoj opštini Vračar po ceni od 1,22 miliona evra, objavio je danas Republički geodetski zavoda (RGZ). Najskuplja kuća prodata je u beogradskoj opštini Savski venac za 3,18 miliona evra.Na Vračaru je i najskuplji kvadratni metar stana u prvom kvartalu 2024. u Srbiji ; i koštao je 10.350 evra, navedeno je u saopštenju.

  Najskuplje plaćeno garažno mesto u prva tri meseca ove godine plaćeno je 73.000 evra, takođe na Vračaru, dok najskuplja cena poslovnog prostora iznosila 3,09 miliona evra i plaćena je u opštini Savski venac, takođe u Beogradu.

  1,5 milijardi dali smo na nekretnine

  Ukupna količina novca za kupovinu nekretnina u Srbiji u prva tri meseca ove godne iznosila je 1,5 milijardi evra, što je bilo 2,6 odsto manje nego u istom periodu prethodne godine, objavio je RGZ.

  Kao je navedeno, od ukupno 1,5 milijardi evra, 456 miliona evra došlo je sa delimično regulisanog tržišta, odnosno prometa nekretnina koje nisu upisane u katastar nepokretnosti. Ukupan broj kupoprodaja na tržištu nepokretnosti u prvom kvartalu ove godine iznosio je 29.108 što je za jedan odsto manje nego prošle godine.

  cena nekretnina, stan

  (Pixabay)

  Najveći udeo u ukupnom prometu nepokretnosti zauzimala je prodaja stanova (834 miliona evra), sa učešćem od 56 odsto od ukupno prometovanih vrednosti.

  Za kuće je izdvojeno 122,5 miliona evra, što je osam odsto ukupne vrednosti, za građevinsko zemljište 114,6 miliona evra, odnosno osam odsto ukupne vrednosti, za poslovne prostore 72,6 miliona evra ili pet odsto ukupne vrednosti i za poljoprivredno zemljište 64,6 miliona evra, što je četiri odsto ukupne vrednosti.

  7 odsto plaćeno preko kredita

  Precizirano je da je sedam odsto svih prometovanih nepokretnosti plaćeno iz kredita, što je jedan procentni poen manje nego lane, a iz kreditnih sredstava najviše su plaćeni stanovi (ukupno 18 odsto). Najveći obim novčanih sredstava zabeležen je na području Prvog osnovnog suda u Beogradu i iznosio je 359 miliona evra.

  Kancelarija Javni beležnik Srbislav Cvejić, sa teritorije istog suda, zabeležila je najveći obim novčanih sredstava u iznosu od oko 72,9 miliona evra iz 377 sklopljenih ugovora, od čega je oko 48,6 miliona evra i 221 ugovor pripadalo delimično regulisanom tržištu.

  Najveći broj kupoprodajnih ugovora na tržištu nepokretnosti, dostavljenih od strane javnih beležnika, sklopljen je na području Osnovnog suda u Novom Sadu, dok je najveći broj ugovora zaključen u kancelariji Javni beležnik Mirjana Simović Aleksić, sa teritorije tog suda: 475 ukupnog iznosa od 42,7 miliona evra.

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Freepik/Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE