Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bogata zemlja zabranjuje telefone u školi, razlog – kriza pismenosti

  Mobilni telefoni biće zabranjeni u školama širom Novog Zelanda, izjavio je premijer Kristofer Lukson, dok njegova nova vlada pokušava da preokrene pad pismenosti u zemlji.

  Škole na Novom Zelandu nekada su mogle da se pohvale zapaženim rezultatima po pismenosti, ali nivoi čitanja i pisanja poslednjih godina opali su do te mere da se neki istraživači plaše da postoji ozbiljna kriza u učionicama.

  Istraživači iz novozelandske dobrotvorne organizacije „Edukativni hab“ upozorili su na krizu pismenosti 2022. godine, kada su otkrili da više od jedne trećine petnaestogodišnjaka jedva može da čita ili piše.

  „Jasno je da nešto mora da se uradi kako bi se rešila zabrinjavajuće niska stopa pismenosti na Novom Zelandu“, upozorili su istraživači.

  Igračke

  Premijer Lukson je izjavio da će zabraniti telefone u školama u prvih 100 dana na funkciji, usvajajući politiku koja je već testirana sa različitim rezultatima u SAD, Velikoj Britaniji i Francuskoj.

  Taj potez bi zaustavio ometajuće ponašanje i pomogao đacima da se bolje fokusiraju, rekao je Lukson.

  „Zabranićemo telefone širom Novog Zelanda u školama. Želimo da naša deca uče i želimo da naši nastavnici podučavaju“, rekao je on.

  Izvor: Politika, Tanjug

  Foto: unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE