Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  BMW Biznis liga II kolo: Šta je važnije, brzina ili pouzdanost? (VIDEO)

  I ove godine BIZLife i Delta Motors nastavljaju organizaciju prepoznatljivog događaja na NAVAK-u, u kom predstavnici poslovne zajednice donose brze i pametne odluke na stazi, vozeći nove modele BMW-a i MINI-ja.

  Održano je drugo kolo za sezonu 2023. godine u takmičenju u vožnji automobila. Najbolji iz sveta biznisa pokazali su da dobri menadžeri i dobri vozači imaju mnogo toga zajedničkog i odlično se snašli za volanom BMW sportskih i biznis mašina.

  Kada imaš pouzdano vozilo, ostvarićeš neophodnu brzinu

  Dajana Beočanin Đorđević, direktor projektne prodaje u Bekamentu

  Dajana Beočanin Đorđević, direktor projektne prodaje u Bekamentu

  Šta je zajedničko dobrom vozaču i dobrom menadžeru?

  Praveći paralelu između dobrog vozača i dobrog menadžera, mogu reći da postoje tri ključne tačke spajanja. Prva i najbitnija je upravljačka veština, jer upravo ta sposobnost kontrole i upravljanja suštinski predstavlja koordinisanu aktivnost koja omogućava praćenje željene rute puta. Sledeće u nizu zajedničkih osobina svakako su i umeće prilagođavanja različitim situacijama i prepoznavanje potencijalnih rizika, jer u vožnji, kao i u menadžerskom poslu, konstantna je prisutnost različitih vrsta izazova u bliskom ili širem okruženju, na koje treba pravovremeno i racionalno odgovoriti zarad ostvarenja pozitivnog rezultata. Za kraj bih, svakako, ostavila strast – strast prema vožnji, strast prema poslu. Ona nas pokreće, ona nam otklanja strahove, ona nas motiviše da sigurnije vozimo sve duže i duže deonice, da dostižemo više ciljeve i, samim tim, postanemo zreliji, iskusniji i mudriji – i kao menadžeri i kao vozači.

  Vozači često moraju da menjaju taktiku u toku trke. Da li ste i vi nekad bili u takvoj situaciji?

  Sagledavanje poslovanja u kontekstu trkačke staze upućuje prvenstveno na sposobnost osobe koja je za „volanom” i koja treba da poseduje veštinu rukovođenja i donošenja taktičkih odluka radi dostizanja strateškog cilja. Prateći konkurenciju, a poznajući karakteristike i performanse svog „vozila”, vozač treba u delićima sekunde da prepozna situaciju i reaguje na način da usmeri svoju vožnju tako da ona donese pobedu njegovom timu.

  Dajana Beočanin Đorđević, direktor projektne prodaje u Bekamentu

  Kada se cela ova priča stavi u okvir projektne prodaje, brza reakcija na zahteve tržišta jeste presudna za ugovaranje poslova, ali za uspeh bilo kog projekta – ključne stvari su dobro postavljena strategija i pravovremene taktičke odluke koje će partnerstvo podići na viši nivo i obezbediti dugoročniju saradnju, jer je, ipak, dobro poslovanje ključ uspeha na duge staze.

  Koje odlike, po vašem mišljenju, čine šampiona?

  Vera u sebe, oštroumnost i poštovanje konkurencije.

  Da li vam je u karijeri (ali i u privatnom životu) važnija brzina ili pouzdanost?

  Jedno je u uskoj korelaciji sa drugim zarad ostvarenja uspešnog rezultata, jer kada imaš pouzdano vozilo, ostvarićeš i neophodnu brzinu.

  Promena taktike je neophodna

  Nemanja Tomić, član Izvršnog odbora ProCredit banke

  Nemanja Tomić, član Izvršnog odbora ProCredit banke

  Šta je zajedničko dobrom vozaču i dobrom menadžeru?

  I u jednom i u drugom slučaju neophodna je sposobnost da dobro procenite situaciju i da pažljivo slušate – bilo mašinu, u ovom slučaju auto, ili ljude u poslu. Na kraju, upravo od te sposobnosti zavisi i kvalitet odluka koje ćete doneti. Kada se vozi brzo na stazi, kao i kada se dese nepredvidive situacije u poslu, brzina reakcije je ključna. Posebno ako hoćete da pobedite, da stignete prvi – treba vam rešenosti, motiva i želje, ali i spremnosti na kompromise.

  Da li, po vašem mišljenju, vozač koji prvi put vidi stazu može da nadmaši iskusnog vozača?

  Gotovo da nema nikakve šanse. Vožnja je, u dobroj meri, iskustvena veština, tako da je neko pređašnje znanje neophodno. Empirijski pristup je nužan preduslov, nema tog uputstva koje može da zameni neposredni doživljaj.

  Vozači često moraju da menjaju taktiku u toku trke. Da li ste i vi nekad bili u takvoj situaciji?

  Promena taktike je neophodna. Preterana doslednost jednom pristupu može biti krajnje kontraproduktivna, jer nereagovanje na promenjene okolnosti, sasvim sigurno, nije put ka uspehu – naprotiv. Generalna doslednost ideji jeste dobra, ali ka istom cilju vode različiti putevi, zato je neophodno biti otvoren.

  Nemanja Tomić, član Izvršnog odbora ProCredit banke

  Šta najviše cenite kod suvozača u poslovnom, a šta kod suvozača u privatnom životu?

  Poverenje je ključno. Morate biti spremni da se oslonite na suvozača svakog trenutka, nekada mora preuzeti „volan”, a tada je važno da mu verujete u potpunosti. Toga i suvozač mora biti svestan. Poverenje se gradi, tako da treba mnogo strpljenja, ali i hrabrosti da pokušate, pogrešite i krenete iznova.

  Izvor: BIZlife

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE