BIZLife lista “30 ispod 30”: Đorđe Ogrizović, nauka (VIDEO)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  BIZLife lista “30 ispod 30”: Đorđe Ogrizović, nauka (VIDEO)

  Đorđe Ogrizović je 2017. godine završio Treću beogradsku gimnaziju kao učenik generacije, a pre toga, takođe kao đak generacije, OŠ „Petar Petrović Njegoš“. Sada je student Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

  Osvojio je više od 100 nagrada, kako na domaćim, tako i na međunarodnim takmičenjima.

  Tokom 2017. godine osvojio je drugu za redom zlatnu medalju na Svetskoj olimpijadi mladih naučnika u Štutgartu, iz oblasti Zaštite životne sredine, dok je 2016. godine proglašen za najboljeg mladog naučnika-inovatora među srednjoškolcima na konkursu Svetske organizacije za zaštitu intelektualne svojine i Republičkog zavoda. Dobio je Nagradu „Braća Karić“ za naučni i istraživački rad, i najmlađi je dobitnik te nagrade od njenog osnivanja. Ove godine je dobio Svetosavsku nagradu Ministarstva prosvete, najvišu nacionalnu nagradu u oblasti obrazovanja.

  Tokom dosadašnjeg školovanja izveo je ukupno 11 istraživačkih radova, a stipendista je Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

  Dvostruki je pobednik Međunarodnog takmičenja likovnih radova „Ilustracija bajke“. Ove godine je izabran za finalistu Svetskog takmičenja u pisanju eseja, među nekoliko desetina hiljada studentskih radova.

  Srbiju je predstavljao na brojnim međunarodnim skupovima: najvećem dečjem svetskom samitu u Arteku (2013), Svetskoj geografskoj olimpijadi u Poljskoj (2014) i Rusiji (2015), Svetskoj olimpijadi mladih naučnika u Rumuniji (2016) i Nemačkoj (2017) i na Evropskom studentskom parlamentu u Velikoj Britaniji (2016). Član je Regionalnog centra za talente Beograd 2, Istraživačke stanice Petnica, na programu geonauka (gde je za saradnika izabran u drugom razredu gimnazije) i Centra za inovacije „Tačka preseka“.

  Motivacija

  „Motivaciju sam uvek pronalazio u želji za saznanjem. Široko znanje kao zbir različitih podataka i informacija jeste važno, ali na kraju potpuno beznačajno ukoliko takvo znanje ne postane saznanje o procesima i pojavama koje nas okružuju. Nagrade i priznanja mi nikada nisu bili osnovni motiv da napredujem, već upravo želja za znanjem i saznanjem.“

  Podrška

  „Na prvom mestu je to sigurno porodica, kao i krug bližih prijatelja, a institucionalno, to su organizacije i udruženja koje za cilj imaju uvođenje mladih u naučni i istraživački rad, a pod tim mislim na Regionalni centar za talente Beograd 2, Istraživačku stanicu Petnica i Centar za inovacije „Tačka preseka“ (Intersection Serbia). Određenu podršku da se bavim dodatnim vanškolskim radom imao sam i u gimnaziji i u osnovnoj školi, što se nastavlja i danas, na fakultetu.“

  Cilj

  „Kratkoročni ciljevi obuhvataju posvećenost studijama, učešće na različitim naučnim konferencijama i takmičenjima, savetovanje mlađih generacija zainteresovanih za nauku, a dugoročni i krajnji cilj jeste stvarna briga za životnu sredinu i očuvanje resursa prirodnih voda. Naravno, u meri u kojoj je to moguće, zbog situacije u svetu koji samo načelno izražava želju za očuvanjem životne sredine, iako korenitih promena na tom polju, nažalost, i dalje nema.“

  Izvor: BIZLife magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE