Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  BIZLife koktel petkom: Džin tonik – koktel kao lek (VIDEO)

  Džin tonik je prvi stvoren u Holandiji u 17. veku kao oblik leka, zvao se Genever (fun fact: to je holandska reč za kleku!), i bio je veoma različit od, obično, bistrog do tada poznatog alkoholnog pića od kleke.

  U 17. veku se verovalo da je smreka, zajedno sa biljnim vrstama poput zvezdanog anisa i semena korijandera, imala medicinska svojstva i destilovana je sladom da bi stvorila Genever. Do sredine veka Gin je postao zvezda, sa 400 destilerija samo u Amsterdamu!

  Tokom Tridesetogodišnjeg rata, britanski vojnici koji su se borili na holandskoj zemlji otkrili su Genever (fun fact br. 2: dobio je nadimak „holandska hrabrost“, jer su svi neustrašivi holandski vojnici pili džin pre nego što bi krenuli u bitku). Proširio se poput požara; do 1720. procenjeno je da je čak četvrtina domaćinstava u Londonu proizvodila svoj Gin.

  Nisu svi bili uzbuđeni. Ova pomama za Ginom dovela je do toga da su se siromasi u Londonu opijali do smrti.

  Idemo nekoliko decenija napred – mimo bilo kojeg Toma, Dika ili Harija koji prave džin u svojoj kadi i aromatizuju ga terpentinom, mimo „Majčina propast“ termina skovanog  sredinom 18. veka i nekoliko glavnih zakonodavnih akata koji su ograničili proizvodnju džina lošeg kvaliteta, do 1857. godine, kada su Britanci preuzeli upravljanje Indijom i uputili se ka toplijim klimama.

  U Indiji su koristili kinin gorkog ukusa, ekstrahovan iz kore cinchone, da bi suzbili malariju. Od kinina (rastvorenog u vodi i uz dodatak šećera) je napravljen tonik. Jednom kada je ubačen i omiljeni alkohol nacije, Britanci su dobili piće koje je bilo prokleto dobro, a zaustavljalo je bolest. Win win situacija!

  Tadašnji tonik bio je snažnije infuziran kininom nego danas (fun fact br. 3: trebalo bi da popijete 67 litara džina i tonika dnevno kako biste imali dovoljno jaku dozu kinina da spreči malariju). Ne preskačite tablete protiv malarije na egzotičnim putovanjima ovog leta, ali znate da možete i da im pospešite dejstvo!

  Izvor: BIZLife

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE