BIZLife koktel petkom: CUBA LIBRE - lekcija iz istorije (VIDEO)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  BIZLife koktel petkom: CUBA LIBRE – lekcija iz istorije (VIDEO)

  Daiquiri, Mojito i El Presidente spadaju u klasične koktele koji Kubu zovu domom. Ali još jedno piće – ono koje se pijucka svuda od Havane do Helsinkija – takođe ima identitet koji je neizbrisivo povezan sa ostrvom: Cuba Libre.

  Jednostavno piće sastavljeno od ruma (tradicionalno kubanskog), kole i lajma (kao dekoracije ili isceđenog u piće ili oboje), Cuba Libre ima prošlost koja se proteže više od jednog veka, prema istoričarima koktela (Anistatia Miller i Jared Brown), koji detaljno opisuju prošlost pića u svojoj knjizi “Kubanski kokteli” iz 2012. godine. Miller kaže da je važno zapamtiti da postoji tanka, zelena linija koja razlikuje Cuba Libre od poznatijeg Rum i Kola. „Rum i Kola nemaju lajm!”

  Kako je tako jednostavna kombinacija stekla tako zapaženo ime? Izraz Cuba Libre nastao je sredinom 19. veka, kada su Kubanci usvojili cilj „Slobodne Kube“ tokom borbe za nezavisnost od Španije. Tokom desetogodišnjeg rata od 1868. do 1878. borci su pijuckali piće nazvano Cuba Libre, navodno mešavinu meda ili melase i vode, mada Miller primećuje da je aguardiente (generičko ime za žestoka pića poput ruma) verovatno bio deo jednačine.

  Termin je ušao u širu upotrebu dve decenije kasnije, kada je „Cuba Libre!“ prisvojen kao poziv na oružje u stvaranju špansko-američkog rata, a 1898. godine kamp američke vojske u Džeksonvilu na Floridi nazvan je „Kamp Kuba Libre“ tokom invazije na ostrvo. Američki vojnici i preduzeća poplavili su Kubu nakon što je Španija kapitulirala, a jedno od tih preduzeća bila je tada nova Coca-Cola, koja je svoj proizvod počela da šalje na Kubu početkom 1902. U to vreme američki ljubitelji alkoholnih pića već su bili vešti u mešanju različitih sastojaka i desilo se neminovno.

  Danas se na Kubi priprema sa ostrvskom tuKolom umesto američkih brendova. Ali bez obzira na dodatak koji odaberete, kada se pomeša sa oštrim, kubanskim rumom i varnicom lajma koja seče slatkoću Cole, Cuba Libre ostaje jedan od najpopularnijih klasika na svetu.

  Izvor: BIZLife

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE