Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  #BIZkolegijum: „Strah oduvek smatram najvećim saboterom“ (VIDEO)

  Prekidi proizvodnje i problemi u lancu snabdevanja, briga o likvidnosti, finansijska opterećenja, odsutni zaposleni, prelazak na rad na daljinu… čini se da lista operativnih izazova pred kojom su se lideri u kovid krizi našli nema kraja. Istovremeno su u svojim kompanijama morali da zaštite zdravlje i bezbednost ljudi, održe moral ali i poslovni momentum i prilagode strategiju situaciji.

  Zato je medijska kuća BIZLife organizovala CEO “BIZ kolegijum” koji je okupio čelne ljude kompanija u Srbiji, koji su razmenili iskustva stečena u vreme krize ali i izneli predviđanja o budućnosti poslovanja u post – kovid ekonomiji.

  Jedna od učesnica je bila je i Aleksandra Đurđević, CEO, Delta Auto Group.

  • Kako je kriza uticala na sektor automobila?

  U Evropi je u aprilu 2020. zabeležen najveći pad prodaje u istoriji – 76 odsto. Do kraja godine se prognozira 25 odsto, a slično će biti i na našem tržištu. Prekidi proizvodnje uticali su na lance snabdevanja, što se dalje reflektovalo na poslovanje na gotovo svakom nivou. Fabrike su bile zatvorene u proseku 35 dana, tako da brojni proizvođači nisu mogli da isprate potražnju. 

  Premijum segment generalno pokazuje veću stabilnost u situacijama krize i umnogome diktira razvojne trendove, poput konektivnosti, autonomne vožnje, elektrifikacije, rešenja za pasivnu i aktivnu bezbednost. Očekujemo da će se intenzivno nastaviti sa inovacijama, posebno nakon naglih promena kakve nam se dešavaju – proizvođači će se još brže prilagođavati novim zahtevima kupaca.

  Zanimljivo je da smo u razvijenim zemljama pre pandemije imali trend gde su nove generacije (takozvana Generacija Z) nestajale sa mape kupaca automobila, jer su se okretali novim rešenjima poput Car Sharing-a i alternativnih rešenja mobilnosti. Međutim, prema poslednjim pokazateljima ova generacija se polako okreće kupovini vozila kao najbezbednijem vidu mobilnosti u ovom trenutku. U prilog ovakvom razmišljanju govori i to da je tržište motocikala tokom 2020. zabeležilo rast od čak 37 odsto.

  Poslušajte u videu šta je, po mišljenju Aleksandre Đurđević, najbitnije za donošenje teških odluka.

  • Šta su, po vašem mišljenju, najveći izazovi sa kojima će se vaša kompanija suočiti u narednih pet godina?

  Ono što vidim kao veliki izazov za našu zemlju i uvoznike jeste trend elektrifikacije sa veoma strogim parametrima emisije ugljen-dioksida. Proizvođači su se nadali produženju roka za ispunjenje standarda, međutim oni su u oktobru 2020., odlukom Evropskog parlamenta, dodatno pooštreni. Zahteva se smanjenje emisije ugljen-dioksida za 60 odsto do 2030. godine, u odnosu na 1990. godinu, a do 2050. godine – potpuna karbonska neutralnost. Jedini način da se ovaj prosek postigne jeste ogromno povećanje učešća električnih i hibridnih vozila, kao i potpuno prekidanje proizvodnje mnogih postojećih modela. Ulaganje u novu proizvodnju i troškovi proizvodnje su takvi da će značajno uticati na poskupljenje vozila, što će u velikoj meri izmeniti sliku evropskog tržišta, čak i samo postojanje proizvođačâ.

  Srbija je na začelju Evrope po ovom pitanju, imamo najniži kriterijum za uvoz polovnih vozila, onih koja su gotovo svuda zabranjena. Korišćena vozila učestvuju 85 odsto, a nova 15 odsto u ukupnoj  prodaji, a od ukupnog broja polovnih vozila 80 odsto je staro 10 i više godina. Jasno je da mi ne možemo da dostignemo EU ciljeve i budžete, ali je vrlo važno da pratimo trendove, jer su promene dramatične. Ako ih, makar u određenoj meri, ne ispratimo, doći ćemo u situaciju da prihvatamo još veći „otpad” drugih tržišta. Ovo može loše uticati na nas i ekonomski, bezbednosno (nepouzdana vozila na ulicama) i naravno ekološki, čemu već uveliko i svedočimo.

  • Koja je najvažnija lekcija koju vas je ova godina naučila, na poslovnom i na privatnom planu?

  Smirenost i odmereni optimizam su preduslov za liderstvo u kriznim vremenima. U pandemijskim okolnostima, svakom pravom lideru prioritet je bezbednosti ljudi i njihovih bližnjih. Raduje me što vidim da su mnogi prepoznali ovo kao vreme za solidarnost, a ne za paniku i strah. Ova kriza nas je malo prizemljila i podstakla da se zapitamo mnogo šta.

  Strah oduvek smatram najvećim saboterom, i ne samo kada je biznis u pitanju. Mi smo formirali manje timove i međusobno bez prestanka komunicirali. Organizovali smo „Pick up and delivery” usluge, snimali i slali video-prikaze konkretnih radova koje je potrebno izvršiti na vozilu, kako klijent ne bi dolazio u servis, pripremali 360° prezentacije modela, u najkraćem roku uveli set alata za onlajn komunikaciju sa klijentima i konfiguraciju vozila. Zaposleni su bili odlučni, osluškivali šta je klijentima potrebno, davali predloge i sve na najbrži način sprovodili. Sami smo sebe iznenadili brzinom kojom smo promenili sebe i mnoge stvari, samo zato sto se nismo ustezali i plašili da to i uradimo

  • Na šta se oslanjate prilikom donošenja teških odluka?

  Teške odluke čovek mora da donosi kad je miran, nikako kad je rastrojen. Kada je nešto posebno važno, nastojim da ne budem u situaciji da biram između dve ili više stvari, već da budem potpuno otvorenog uma. Biranje između alternativa sužava pogled i trudim se da se od toga distanciram, jer stvari nisu isključive, nisu crno-bele. Ovo je i jedini način da se ispolji kreativnost, a odluka koju donosite samo tada dobije šansu da bude i revolucionarna.

  U poslu se oslanjam na intuiciju u velikoj meri, ali je neophodna i ona jednostavna logika, kada se malo udaljite i zapitate da li nešto ima smisla. Svakako, dosta odluka donosim timski, uz konsultaciju sa kolegama, koje često imaju više znanja iz određene oblasti.

  • Na kakvu 2021. godinu biste voleli da se osvrnete sledećeg 31. decembra?

  Želela bih da se osvrnem na kompaniju koja zastupa još više automobilskih i moto-brendova i zapošljava barem duplo više stručnjaka, i to u regionu. Verujem u potpunosti da smo spremni za to.

  Izvor: BIZlife

  Foto: Delta Auto Group

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE