#BIZkolegijum: "Pravi lider daje dobar primer u svim okolnostima" (VIDEO)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  #BIZkolegijum: “Pravi lider daje dobar primer u svim okolnostima” (VIDEO)

  Prekidi proizvodnje i problemi u lancu snabdevanja, briga o likvidnosti, finansijska opterećenja, odsutni zaposleni, prelazak na rad na daljinu… čini se da lista operativnih izazova pred kojom su se lideri u kovid krizi našli nema kraja. Istovremeno su u svojim kompanijama morali da zaštite zdravlje i bezbednost ljudi, održe moral ali i poslovni momentum i prilagode strategiju situaciji.

  Zato je medijska kuća BIZLife organizovala CEO “BIZ kolegijum” koji je okupio čelne ljude kompanija u Srbiji, koji su razmenili iskustva stečena u vreme krize ali i izneli predviđanja o budućnosti poslovanja u post – kovid ekonomiji.

  Jedna od učesnica kolegijuma bila je i Marjana Davidović, generalna direktorka kompanije Nestlé Adriatik za južni region (Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija).

  • Da li je ovogodišnja kriza izazvana pandemijom pokazala važnost kreiranja dugoročnih vrednosti za zaposlene, kupce, klijente i samo društvo?

  Pandemija je, nesumnjivo, stvorila brojne izazove sa kojima se nismo ranije suočili. Međutim, dugoročna strategija i zajedničke vrednosti, koje inače aktivno negujemo sa našim zaposlenima, pomogle su nam da, uprkos svim poteškoćama, pružimo sjajne rezultate i da imamo uspešnu godinu, jer je važnost zaposlenih i negovanje timskog duha – osnova.

  Naš fokus je oduvek bio na sigurnosti i bezbednosti zaposlenih, a to se ove godine samo dodatno intenziviralo. Pored bezbednosti i sigurnosti, jednako važno je i omogućiti zaposlenima posvećenost njihovim članovima porodice i da tu ne dođe ni do kakvog disbalansa. Svakako, u srži našeg odgovora na pandemiju i mere koje je diktirala, pored zaposlenih, fokus je bio i na naše kupce, te neophodnost pravovremenog odgovora na njihove zahteve, jer smo, kao kompanija koja proizvodi hranu, imali posebnu odgovornost u toku pandemije. Mart je bio veoma težak mesec, u kom je naša fabrika u Surčinu morala u jednom danu da proizvede količine koliko je nekada proizvodila nedeljno, a pritom ne ugrožavajući ni u jednom trenutku zdravlje zaposlenih i bezbednost i kvalitet naših proizvoda. Pored puno izazova, velike posvećenosti i bez zastoja, mi smo to uspeli i veoma sam ponosna zbog toga.

  • Koja je najvažnija stvar koju lider u vremenu krize može i treba da uradi za svoj tim?

  Pravi lider mora da dâ dobar primer u svim okolnostima. Zaposleni su, nesumnjivo, uvek bili naš fokus, ali smo sada, dodatno, neprestano morali da osluškujemo njihove potrebe i raspoloženje, trudeći se da im što više izađemo u susret, kada god je to moguće. Rekla bih da je posebno u ovoj godini bilo važno da lideri pokažu humanost i sposobnost da razumeju svoje zaposlene i sve brige kojima su opterećeni. Sigurnost i stabilnost zaposlenih su ključni, te smo od samog početka pandemije ulagali resurse u dodatnu edukaciju radi očuvanja zdravlja i kvaliteta života u vanrednim okolnostima. Dobrom praksom i transparentnošću osigurali smo da ne samo naši zaposleni već i lokalna zajednica imaju poslednje i tačne informacije o merama koje preduzimamo, kako da zaštite sebe i svoje najbliže, kao i na koje detalje bi trebalo da obrate pažnju u ovom nesigurnom vremenu.

  • Kako se ove godine promenio način na koji poslujete?

  Rekla bih da je prioritet bio na brzom reagovanju i pravovremenom odgovoru na zahteve naših kupaca i potrošača. Već sam napomenula da je mart bio veoma težak i da smo se odjednom suočili sa nepredviđenim izazovima, uvek imajući u vidu da moramo da delujemo sa velikom odgovornošću. Kao tržište koje, pored Adriatik regije, uključuje i Bugarsku i Rumuniju, srećom, navikli smo da radimo na daljinu, ali su se, svakako, zaposleni suočili sa velikim promenama u dosadašnjem načinu rada, pogotovu u timskom radu. Čitava situacija se pokazala kao dobar test našeg prelaska na digitalizaciju poslovanja, sa posebnim naglaskom na edukaciju zaposlenih, i verujem da će delom tako i ostati kada sve ovo prođe, jer smatram da smo se sada svi promenili, te i navike i ponašanje naših potrošača.

  • Koliki je izazov uspostaviti ravnotežu između potreba zaposlenih i potreba kompanije?

  Potrebe naših zaposlenih bile su i ostaće apsolutni prioritet kompanije. Timski duh i zajedništvo naših kolega doveli su i do odličnih rezultata, koje kompanija beleži čak i u vanrednim okolnostima. Pristup kompanije Nestlé pokazao se kao odvažan i hrabar, a razumevanjem potreba naših kolega na kraju smo postigli i željene rezultate i učvrstili lidersku poziciju na tržištu.

  • Na kakvu 2021. godinu biste voleli da se osvrnete sledećeg 31. decembra?

  Neminovno je da će iduća godina biti teška i izazovna zbog ekonomske nestabilnosti. Imamo već jasne planove kako da odgovorimo na novonastale potrebe. Nadam se da smo svi naučili mnogo iz ove teške situacije, te da ćemo kolektivno biti odgovorniji i, naravno, zdravi. Očekujem neku „novu normalnost” u načinu poslovanja, te ne mislim da će se način rada vratiti na stanje pre pandemije.

  Kompaniju Nestlé očekuje lansiranje novih proizvoda, kao i nastavak napora u očuvanju životne sredine. U planu su još veće investicije u Nestlé fabriku u Surčinu, koja je prošle godine postigla cilj „Zero Waste to landfill” i tako postala prva fabrika u Srbiji koja ne odlaže ni gram otpada na deponije. Nastavićemo da radimo na globalnom kompanijskom cilju – da do 2025. godine naši proizvodi koriste ambalažu koja se u potpunosti može reciklirati ili ponovo iskoristiti, kao i da kroz donacije pomažemo lokalnoj zajednici u kojoj poslujemo.

  Neverovatan potencijal leži i u mladima, kojima ćemo pružiti svaku moguću priliku da se sa nama dalje usavršavaju i stiču sposobnosti i znanja koja će im umnogome doprineti u budućim karijerama.

  Izvor: BIZlife

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE