Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bivši direktori nuklearke Fukušima moraju da plate 97 mlrd. USD odštete

  Okružni sud u Tokiju je naredio bivšim šefovima nuklearne elektrane Fukušima u Japanu da isplate 97 milijardi dolara odštete dioničarima jer nisu spriječili nuklearnu katastrofu 2011. godine.

  Tri od šest reaktora nuklearne elektrane Fukušima su bila operativna kada je podvodni potres uzrokovao razorni cunami 11. marta 2011. godine.

  Voda je poplavila pomoćne generatore elektrane zbog čega je zakazao rashladni sistem reaktora, a rezultat je bilo topljenje. Iako nije bilo žrtava zbog topljenja, oko 12 odsto okoline Fukušime je proglašeno zonom zabranjenog pristupa.

  Fukušima (Beta/AP)

  Godine 2019. je sud oslobodio bivše zvaničnike kompanije Tokyo Electric Power Company (TEPCO) od krivičnog postupka, međutim 48 deoničara kompanije podnelo je građansku tužbu 2012. godine protiv pet bivših rukovodilaca tražeći odštetu od 160 milijardi dolara.

  Tužba je podneta protiv bivšeg predsednika Tsuneshise Katsumate, bivšeg predsednika Masatake Shimizua, dva bivša potpredsednika Ichira Takekure i Sakaea Mutoa, kao i bivšeg izvršnog direktora Akija Komorija.

  Tužioci su tvrdili da je katastrofa mogla biti izbegnuta da su bivši šefovi sledili nalaze istraživanja i sprovodili preventivne mere kao što je postavljanje pomoćnog izvora napajanja na uzvišenje.

  S druge strane, optuženi su rekli da istraživanje nije bilo kredibilno, te da su rizici nepredvidivi.

  Najveća odšteta u istoriji japanskog pravosuđa

  Okružni sud je proglasio krivim četiri od pet bivših službenika i naredio im da isplate odštetu od 97 milijardi dolara.

  U presudi se navodi da operateri nuklearne elektrane imaju „obavezu da spreče teške nesreće na osnovu najnovijih naučnih i stručnih inžinjerskih saznanja“, a da rukovodioci nisu poslušali verodostojna upozorenja.

  „Nuklearne elektrane mogu uzrokovati nepopravljivu štetu ljudskim životima i okolini. Rukovodioci kompanija koje upravljavljaju takvim nuklearnim elektranama snose ogromnu odgovornost koja se ne može porediti s odgovornošću drugih kompanija“, naveli su tužitelji.

  Sud je naredio da se odšteta, koja je najveća u istoriji japanskog pravosuđa, isplati TEPCO, a novac je namenjen pokrivanju troškova demontaže reaktora, čišćenja kontaminacije i obeštećenja za lokalno stanovništvo.

  „Jasno nam je da je odšteta previsoka za njihove mogućnosti. Možda će morati prodati kuće, provesti penziju u bedi. U Japanu se ništa ne može rešiti i nema napretka bez lične odgovornosti“, izjavio je advokat Hiroyuki Kawai.

  Izvor: Klix

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE