Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bivša rektorka: Malom država vraća doktorat i time urušava autonomiju univerziteta

  Doskorašnja rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović očekuje da će se Upravni sud, kojem se obratio Siniša Mali nakon što mu je osporen doktorat, pozvati na odluku Ustavnog suda.

  Popović očekuje da će ishod biti povoljan za Malog, čime će, prema njenim rečima, biti urušena autonomija univerziteta.

  Odluka Ustavnog suda da proglasi neustavnim odredbe Statuta univerziteta u Beogradu i Pravilnika o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja poslužiće pojedincima, a nauditi univerzitetima u Srbiji, jer direktno urušava autonomiju univerziteta i obesmišljava sve akademske vrednosti„, rekla je za list Danas Popović.

  Zašto je sporan doktorat Malog?

  Mali se obratio Upravnom sudu tražeći poništenje rešenja kojim je potvrđena odluka dekana Fakulteta organizacionih nauka o izricanju mere javne osude, kao i poništenje odluke o poništaju njegove diplome o stečenom nazivu doktora nauka.

  Popović, u čijem je mandatu poništen doktorat Malog, istakla je da je „plagiranje delo koje ne zastareva i da je neprimereno uopšte govoriti o retroaktivnoj primeni propisa“, napominjući da BU ne bi trebalo da odustane od svog prava na autonomiju donošenja akademskih odluka.

  Na konstataciju da u proteklih šest godina, sve do obraćanja Siniše Malog Ustavnom sudu, niko nije primetio sporne delove Pravilnika o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova, ona je rekla da je „posebno zanimljivo“ da to pitanje nije pokrenuto ranije.

  „Graditi poverenje u visokoškolske ustanove, a ne slabiti ih“

  Ako je zaista prioritet naše zemlje obrazovanje i društvo zasnovano na znanju, onda je neophodno osnaživati visokoškolske ustanove i graditi poverenje u njih, a ne slabiti ih„, nagalasila je Popović.

  Ustavni sud je pre nekoliko dana odlučio da visokoškolska ustanova nije ovlašćena da uređuje osnove prestanka radnog odnosa nastavnika i saradnika, niti može „oduzimati zvanja“.

  Odlukom Ustavnog suda odreba Pravilnika o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova, koje uređuje proceduru oduzimanja zvanja zbog izrečene mere javne osude za povredu Kodeksa profesinalne etike Unveziteta u Beogradu, nije u saglasnosti sa Ustavom i zakonom.

  Mali podneo dve tužbe zbog poništavanja doktorata

  Izvor: Danas

  Foto: Beta/Miloš Obradović

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE