Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  konobarica, posao iz snova

  Bivša konobarica je uspela da nađe „posao iz snova“ bez diplome: Objašnjava kako

  Mlada Amerikanka dokazala je svima koji su joj davali karijerne savete da nisu bili u pravu i da može naći posao iz snova i postići mnogo više. Hannah Maruyama kaže da ne bi bila ni blizu toliko srećna niti uspešna na poslu kao što je sada da je sledila bilo koji od karijernih saveta koje su joj dali u tinejdžerskim godinama. Profesori su joj rekli da “neće daleko dogurati” bez odlaska na fakultet i sticanja diplome, dok su je prijatelji upozoravali da ne menja poslove prečesto. 

  Maruyama je upisala parcijalne studije na Univerzitetu Georgia Southern u Savani kao srednjoškolka, na podsticaj jednog od svojih nastavnika, ali je nakon nekoliko semestara odustala. Neko vreme je mislila da će joj karijerne opcije bez diplome biti ograničene na poslove s niskom platom ili na to da pokrene svoj posao, piše CNBC.

  Dobila posao iz snova

  Tokom dvadesetih godina, Maruyama je radila kao spasiteljica i konobarica, pritom nikad nije zaradila više od 30.000 dolara godišnje. Sada, na pragu tridesete, Maruyama zarađuje 100.000 dolara na godinu radeći u području veštačke inteligencije bez diplome. Radi udaljeno iz Hjustona, gde živi sa suprugom Ryanom. Ova 29-godišnjakinja kaže da je dobila svoj “posao iz snova” kao menadžer operacija u startapu Neo License, koji razvija softver za veštačku inteligenciju, 2021. godine tako što je ignorisala jedan uobičajeni savet za karijeru: ne prijavljivati se za posao ako ne ispunjavate gotovo nijedan od zahteva.

  BDP

  Novac (Freepik)

  Maruyama se odlučila za karijeru u tehnologiji pre četiri godine nakon što je izgubila posao u korisničkoj službi zbog pandemije. Traženje posla koji se radi od kuće činilo se kao “siguran ulog”, seća se, a većina oglasa koje je videla na mreži bili su za tehnološka radna mesta, uključujući dizajnere, menadžere proizvoda i inženjere softvera.

  U aprilu 2020. godine završila je online kurs kako bi postala sertifikovana administratorka Salesforcea i tri meseca kasnije dobila svoj prvi posao u tehnologiji kao developer Salesforcea u kompaniji za savetovanje u poslovnom upravljanju.

  Većina poslova za koje se Maruyama prijavljivala nisu zahtevali diplomu, ali su tražili nekoliko godina iskustva i dugačak popis tehničkih veština potrebnih za obavljanje poslovnih obaveza. Maruyama kaže da je uglavnom ignorisala zahteve poslova na koje se prijavljivala.

  “Ciljala sam poslove za koje na papiru nisam ispunjavala uslove jer su to bili poslovi za koje sam bila uzbuđena i u kojima sam osećala da mogu najviše napredovati”, kazala je.

  Naravno, ne možete preskočiti sve zahteve za posao. Zahtevi za diplomu mogu biti fleksibilni, posebno s obzirom na to da sve više kompanija od njih odustaje, ali ako posao traži određenu tehničku veštinu ili sertifikaciju, nadređeni će ih verovatno spomenuti na razgovoru za posao. Isti pristup prijave primenila je i u svojoj poslednjoj potrazi za poslom 2021. godine

  “Ako želite napredovati u svojoj karijeri, želite doseći nešto više od onoga gdje se trenutno nalazite, postavite sebi izazov. Nesigurnost može biti katalizator rasta”, rekla je Maruyama.

  Važno je samopouzdanje

  Za svaki od tih poslova koje je dosezala, “u svojoj prijavi ili tokom intervjua bih napomenula da ću naučiti sve što treba’’.

  Samopouzdanje i proaktivan stav, kaže, pomogli su joj da dobije posao u NeoLicenseu – iako nije ispunjavala većinu uslova napisanih u opisu posla.

  „Ako nemate ono što traže, pokažite im da ste sve istražili i da imate plan za sticanje potrebnih veština, bilo da se radi o pohađanju online kurseva, sticanju sertifikata ili praćenju nekoga ko ima tu veštinu na posao. Većina poslodavaca samo želi da vidi da ste motivisani i voljni učiti”, veruje Maruyama.

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Freepik

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE