Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Oglas za posao na koji konkurišete možda nije pravi – Zašto kompanije objavljuju LAŽNE POZICIJE?

  Lažni oglasi za posao se umnožavaju na internetu, a sve više kompanija priznaje da objavljuje nova radna mesta koja izgledaju realno, a koja zapravo ne postoje.

  Četrdeset procenata kompanija reklo je da su ove godine objavile lažni spisak poslova, prema istraživanju sprovedenom u maju o 650 menadžera za zapošljavanje sa sajta Resume Builder. Prema istraživanju, tri od 10 kompanija trenutno ima lažne oglase na svojim sajtovima ili na oglasnim tablama.

  Za razliku od prevara u kojima kriminalci nastoje da dobiju lične podatke kandidata, i sami menadžeri za zapošljavanje često stoje iza ovih „poslova duhova“.

  Dok sedam od 10 menadžera za zapošljavanje kaže da veruje da je ova praksa moralno prihvatljiva i korisna za poslovanje, ona komplikuje traženje posla radnicima, a takođe može narušiti njihovo poverenje u kompanije.

  „To nije nešto novo, ali je podignuto na potpuno novi nivo od onoga što vidimo“, rekla je glavna savetnica za karijeru u Resume Builder-u Stejsi Haler. „To je veoma zabrinjavajuće, i oni to rade kako bi stvorili određeni utisak na svet i svoje interne zaposlene. Ali reč ‘lažna’ ne bi trebalo da se primenjuje nigde u procesu zapošljavanja.“

  Kompanija, kancelarija, posao (Freepik)

  Menadžeri za zapošljavanje rekli su Resume Builder-u odeljenjima za ljudske resurse svojih kompanija, višim menadžerima i rukovodiocima i, u nekoliko slučajeva, investitori ili konsultanti su smislili lažne šeme poslova.

  Od kompanija koje su se bavile praksom, 45% je objavilo između jednog do pet lažnih oglasa za posao; 19% objavljeno 10; 11% je objavilo 50; 10% objavljeno 25; a 13% je objavilo 75 ili više. Uloge su obuhvatale sve nivoe, od početnih do poslova na izvršnom nivou.

  „Bolje da radiš više“

  Prema istraživanju, kompanije gaje nekoliko motiva za objavljivanje obmanjujućih oglasa. Prvo, neki imaju za cilj da navedu trenutne zaposlene da pomisle da posao ne samo da raste, već i da se trude da zaposle više radnika i ublaže postojeće opterećenje.

  U nekim slučajevima, menadžeri za zapošljavanje rekli su da je njihov cilj da signaliziraju trenutnim zaposlenima da su zamenljivi.

  Skoro 60 odsto anketiranih kompanija reklo je da prikupljaju biografije kako bi ih zadržali za kasniji datum, bez namere da odmah zaposle nekoga, piše CBS News.

  „Oni to mogu učiniti da bi sugerisali da zapošljavaju, tako da ako ste već njihov radnik, pomislićete: ‘Oslobodićemo vas posla’“, rekla je Haler. „To takođe može biti način da se kaže: ‘Mi smo kompanija koja raste.’ Takođe, to bi mogao biti način da se kaže: ‘Tražimo radnike da vas zamenimo, pa je bolje da radite više’.“

  Intervju za posao

  Intervju za posao (Pexels)

  Što se tiče menadžera za zapošljavanje, većina kaže da moralno sumnjiva taktika funkcioniše. Skoro 70 odsto njih je reklo da je objavljivanje lažnih oglasa za posao povećalo prihod. Šezdeset pet odsto je reklo da oglasi za posao imaju pozitivan uticaj na moral, a 77 odsto je izjavilo da je produktivnost među radnicima povećana.

  Porast ovakvih objava mogao bi objasniti zašto toliko ljudi koji traže posao kažu da im se nikad nisu javili regruteri nakon što su poslali svoje biografije. Međutim, neke kompanije ulažu velike napore da nastave sa varkom, čak idu toliko daleko da intervjuišu kandidate za lažne poslove.

  Skoro 40 odsto kompanija je reklo da su uvek kontaktirali kandidate koji su se prijavili za lažne pozicije. Od tih kompanija, 85 odsto je reklo da su čak intervjuisali kandidate.

  Četrdeset pet procenata kompanija kaže da su ponekad kontaktirali kandidate, a 17 odsto retko ili nikada.

  Regruteri u velikoj meri prihvataju ovu praksu. Sedam od 10 reklo je da veruje da je to moralno prihvatljivo, uprkos tome što dovodi u zabludu i one koji traže posao i postojeće zaposlene. Ali može biti teško držati taj trik u tajnosti, posebno interno. Dve trećine regrutera kaže da su zaposleni, investitori ili kandidati saznali za lažne liste poslova.

  „To će svakako naštetiti vašoj reputaciji, jer ne znam nikoga ko želi da radi za kompaniju koja ih laže“, rekla je Haler.

  Hailey Bieber zapošljava – ovo su otvorene pozicije i PLATE za njih

  Možete li uočiti lažni oglas za posao?

  Može biti teško napraviti razliku između pravih i lažnih oglasa, posebno kada kompanija odluči da prođe i kroz zabludu intervjuisanja kandidata. Čak i ako menadžer za zapošljavanje čuva vaš CV u arhivi, možda za kasniju referencu, objava se smatra lažnom ako kompanija nema nameru da odmah popuni tu poziciju.

  Iz tog razloga, oglasi za posao koji su bili aktivni duže meseci, mogu biti lažni, kaže Haler. Ako je raspon plata neke pozicije previše širok, to takođe može ukazivati na to da kompanija nije ozbiljna u pogledu ispunjavanja te pozicije.

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Freepik/Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE