Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bil Gejts, chatbotovi

  Bil Gejts o važnosti sna: ,,Takmičio sam se sa vršnjacima ko manje spava“

  Bil Gejts nije mnogo spavao dok je vodio Microsoft. Sada, kako je kazao, to nadoknađuje. Čak i u svojim 30-im i 40-im, milijarder i suosnivač Majkrosofta, takmičio bi se sa vršnjacima da vidi ko ima najmanje sati sna, smatrajući to markerom produktivnosti, rekao je u nedavnoj epizodi svog novog podkasta, „Unconfuse Me with Bill Gates“.

  „Ja bih rekao: ‘Spavam samo šest sati.’ A drugi momak: Spavam samo pet!“, rekao je Gejts.

  Milijarder je tada smatrao da mora više da se trudi, jer ,,san je lenjost i nepotreban je“.

  Važnost dobrog sna

  Međutim, Bil je kasnije promenio način razmišljanja nakon što je njegovom ocu dijagnostikovana Alchajmerova bolest, što ga je navelo da počne da uči o zdravlju mozga.

  „Jedna od najbitnijih stvari koje se pojavljuju u oblasti Alchajmerove bolesti je važnost dobrog sna. To je jedan od najpredvidljivijih faktora bilo koje demencije, uključujući Alchajmerovu bolest, bez obzira da li se dobro naspavate“, rekao je Gejts.

  Bil Gejts

  Bil Gejts Screenshot YT

  Starije odrasle osobe, od 65 i više godina, koje spavaju manje od pet sati noću imaju dvostruko veće šanse da razviju demenciju ili umru u roku od pet godina, u poređenju sa onima koji spavaju između šest i osam sati noću, prema Harvard Medical studiji iz 2021.

  Studija je ispitala više od 2.800 ljudi, unutar tog starosnog raspona, koji su učestvovali u Nacionalnoj studiji o zdravlju i trendovima starenja. Istraživači su analizirali vezu između njihovih karakteristika spavanja koje su sami prijavili između 2013. i 2014. i njihovog zdravstvenog statusa pet godina kasnije, piše CNBC Make It.

  San kod mladih

  San je važan i za mlađe ljude: osam do 10 sati sna može pomoći tinejdžerima da razviju optimalni intelektualni rast, da poboljšaju mentalno zdravlje i pamćenje, navodi se u saopštenju Američke akademije za medicinu spavanja iz 2016.

  Za ljude između 20 i 64 godine, sedam do devet sati odmora doprinosi vrhunskom fizičkom i mentalnom zdravlju, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti.

  Gejts, koji spava najmanje sedam sati noću, rekao je da sada svakodnevno proverava svoje „rezultate spavanja“. Uopšteno, rezultat spavanja predstavlja koliko se vaše telo oporavilo tokom noći, uzimajući u obzir trajanje i kvalitet vašeg sna.

  Milijarder nije precizirao kako prati svoje rezultate sna, ali postoje brojni uređaji koji se mogu nositi – poput Fitbits-a ili Apple Watches-a.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/AP, Screenshot YT

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE