Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Trčanje, bus, studija

  Studija: Trčanje za autobusom ili trk uz stepenice 3 minuta dnevno smanjuje rizik od raka

  Brzo hodanje, čak i za samo tri minuta dnevno, može da smanji rizik od razvoja više od 10 vrsta raka, pokazala je nova studija.

  U radu, objavljenom u JAMA Oncology, pominju se podaci prikupljeni pomoću uređaja za praćenje aktivnosti za više od 22.000 ljudi.

  Oni koji su se brzo kretali, trčali za autobusom ili žurili uz stepenice, samo tri do četiri minuta dnevno imali su oko 30 odsto manje šanse da umru od nekoliko karcinoma, u poređenju sa ljudima koji uopšte nisu žurili idući peške. Ovo je važilo čak i za ljude koji nisu vežbali.

  Nazvali su to „snažna povremena fizička aktivnost u načinu života“, tako da nisu posebno govorili o vežbanju.

  ,,Mislim da je to važna tačka“, kazala je Trejsi Krejn, direktorka Digitalnog zdravlja i medicine života za preživljavanje od raka u Centru za karcinom Silvester, Univerziteta u Majamiju.

  „Prosečna osoba definitivno može da ima koristi od ovih nalaza. Misliti da uvek morate da nađete vremena za 30 minuta, za vežbanje, možda nije tačno“, dodala je Krejn koja nije bila uključena u studiju.

  Vežbanje, studija

  Vežbanje, studija (Pixabay)

  „Dodavanje malo više snage u svoj korak“ može smanjiti rizik od raka

  Preporučeni standard za najbolje zdravstvene rezultate je 150 minuta umerene do snažne fizičke aktivnosti nedeljno, istakla je Krejn.

  Međutim, nisu svi u stanju da ubace toliko vežbanja u svoju nedeljnu rutinu.

  Male stvari poput kretanja stepenicama i parkiranja dalje od odredišta mogu da budu od velike pomoći u smislu prevencije raka. Pogotovo ako ih radite većim intenzitetom“, navela je Krejn za CNBC Make It.

  Umesto da samo ležerno hodate, hodajte intenzivno. Dodajte malo više snage u svoj korak, idite stepenicama, savetuje ona.

  Koristeći podatke prikupljene iz UK Biobank, baze podataka sa zdravstvenim informacijama za hiljade ljudi, istraživači su uspeli da utvrde da je energična fizička aktivnost u trajanju od tri do četiri minuta dnevno veoma korisna.

  Brzo kretanje tri do četiri minuta svakog dana povezano je sa 17 do 18 odsto manjim rizikom od razvoja raka i skoro 30 odsto manjim rizikom od razvoja jednog od 13 tipova raka na koje se studija fokusirala.

  „To govori o onome o čemu već dugo pričamo. Ne želimo da ljudi sede duže vreme“, rekla je Krejn.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE