Bićete uspešniji lideri ako vežbate, pokazuju istraživanja neuro-nauke

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bićete uspešniji lideri ako vežbate, pokazuju istraživanja neuro-nauke

  Kada se dese neke nepredviđene stvari u životu, kao što je trenutno aktuelna globalna kriza izazvana korona virusom, prirodno je osećati se nesigurno, neizvesno i čak uplašeno. Sve to utiče na naše živote, odnose sa porodicom i partnerima, ali i na sposobnost liderstva u poslu. Jedan od najboljih načina da krizne situacije prebrodimo brže je vežbanje.

  Hronični stres utiče da lideri postaju demotivisani i skreću fokus sa svog tima na sebe, reaguju afektivno i na taj način prestaju da budu vođa i podrška svom timu.

  Ipak, ono što možemo kontrolisati su naše reakcije i neuro-nauka pokazuje da aerobno vežbanje ima moć da momentalno snizi nivo anksioznosti i da taj efekat traje satima nakon vežbanja. Samo 20 minuta umerenog aerobnog vežbanja podiže raspoloženje u trajanju od čak 12 sati.

  Fenomen poznat kao “Runner’s high”

  Vežbanje oslobađa neurotransmitere kao što su endorfin, serotonin, kao i gama aminobuternu kiselinu (GABA) i moždani neurotrofni faktor (BDNF). Kada vežbamo mi aktiviramo frontalnu regiju mozga koja pomaže u kontroli amigdale što utiče da izađemo iz tzv. borbenog – “fight or flight” moda.

  Vežbanje poboljšava kardiovaskularni sistem

  Stres negativno utiče na naše disanje – skraćivanje daha i plitko disanje se obično dešava kada smo nervozni ili uplašeni. Redovna aktivnost poboljšava naš kardiovaskularni sistem – vežbanjem efikasnije iskorišćavamo kiseonik omogućavajući telu da prekine spiralu stresa i obnovi nivo kiseonika.

  Poruka je jasna – vežbajte. Ako je moguće napolju

  Provođenje vremena u zelenilu snižava krvni pritisak i redukuje nivo kortizola. Šetanje kroz prostore sa zelenilom nasuprot kroz urbane sredine smanjuje nivo frustriranosti i povećava nivo “meditacije”.

  Ne treba da trenirate previše intenzivno

  Da biste iskoristili blagodeti fizičke aktivnosti ključ je da trenirate na nivou koji održava vaš puls na 70-85% maksimalnog srčanog pulsa. Studije pokazuju da je intervalni trening mnogo bolji u redukciji stresa i anksioznosti od šetanja. S druge strane, šetanje je mnogo bolje u poboljšanju kognitivnih sposobnosti i pamćenja. Sve to će vas u kriznim periodima učiniti boljim liderom.

  Lideri u domaćim kompanijama trče na Digital Serbia Business Run

  Broj menadžera koji vode timove u kompanijama iz Srbije i bave se trčanjem kao svojim hobijem, ali ujedno motivišu svoje timove da ih prate je sve veći. Neki od dobrih primera koji su svojim liderstvom pokrenuli svoje timove da budu aktivni su i ambasadori Serbia Busienss Run serije Branimir Gajić – InfostudNenad Bogar – HeavyformDragana Kurtović – NIS

  Digital Serbia Business Run, serija poslovnih trka i najveći tim bilding u Srbiji se ove godine održava u formatu prilagođenom bezbednosti učesnika. Ceo septembar je mesec aktivnih zaposlenih, a kako možete da učestvujete i vi sa vašom kompanijom pogledajte OVDE.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE