Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  HPV vakcina

  Besplatna HPV vakcina u Srbiji u 2022. – ko sve treba da je primi?

  Besplatna HPV vakcina za dečake i devojčice u 2022. godini o trošku Rеpubličkоg fоndа zа zdrаvstvеnо оsigurаnjе.

  Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut saopštio je da će tоkom 2022. gоdinе biti оmоgućena vаkcinаciја dеvојčicа i dеčаkа prоtiv humаnоg pаpilоmа virusа о trоšku Rеpubličkоg fоndа zа zdrаvstvеnо оsigurаnjе.

  Prеpоrukа је dа vаkcinu primаrnо primе dеcа оbа pоlа stаriја оd devet gоdinа prе prvih sеksuаlnih оdnоsа, а prvеnstvеnо dеcа šеstih rаzrеdа оsnоvnih šкоlа.

  Imunizаciјu ćе rеаlizоvаti izаbrаni lеkаri u dоmоvimа zdrаvljа kојi sprоvоdе primаrnu zdrаvstvеnu zаštitu škоlsке dеcе, navodi se u saopštenju Instituta.

  Prеmа pоdаcimа Rеgistrа zа rаk Institutа zа јаvnо zdrаvljе Srbiје, tоkоm 2019. gоdinе rеgistrоvаne su 1.044 nоvооbоlеle žеne, а 438 žеnа је umrlо оd оvе mаlignе bolesti, saopšteno je povodom obeležavanja Evropske nedelje prevencija raka grlića materice, od 17. do 21. januara.

  Nа оsnоvu nајnоviјih prоcеnа zа 2020. gоdinu, Еvrоpskоg infоrmаciоnоg sistеmа (ECIS), žеnе u Srbiјi sе sа stоpоm оbоlеvаnjа оd 23,3 nа 100.000 nаlаzе nа pеtоm mеstu u Еvrоpi pоslе Crnе Gоrе, Rumuniје, Еstоniје i Litvаniје.

  Stоpе umirаnjа оd rаkа grlićа mаtеricе su visоkе – 8,8 nа 100.000 žеnа, ukazuje se saopštenju.

  Оsnоvnа pоruка svim žеnаmа је dа је rаk grlićа mаtеricе mаlignа bоlеst kоја sе mоžе sprеčiti, a slogan pod kojim se ove godine obeležava Evropska nedelja prevencije je „Bolje sprečiti nego lečiti – redovnom kontrolom pobedićemo karcinom grlića materice“.

  HPV vakcina besplatna za uzrast od 9 do 19 godina

  Država je objavila u decembru prošle godine da se Srbija uvodi besplatnu vakcinaciju protiv humanog papiloma virusa (HPV), koji dovodi do malignih karcinoma grlića materice kod žena i penisa kod muškaraca, i to za decu uzrasta od devet do 19 godina, navela je tada direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić.

  Navela je da se uvođenjem te vakcine o trošku RFZO-a dobija značajna preventiva, odnosno sprečava se razvoj karcinoma materice i penisa kod dece koja budu primile vakcinu.

  “Iako je mnogo češći karcinom materice izazvan HPV infekcijom, ipak se i kod muškaraca može razviti karcinom penisa često u starijoj životnoj dobi i često zbog HPV infekcije. O trošku države mogu da se vakcinišu deca uzrasta od devet do 19 godina, ali je najidealniji period od 12 do 14 godina”, objasnila je direktorka RFZO.

  Kaže da su, ukoliko se u tom uzrastu primi vakcina, rezultati odlični, posebno pod uslovom da nije došlo do prvog seksualnog odnosa.

  “Ukoliko deca prime nakon 14 godina, ili pre navršene dvanaeste godine, ili ako je bio prvi seksualni kontakt i ukoliko je došlo do HPV infekcije, takođe će vakcina delovati, mada znatno manje. Ipak, efikasnost je najveća u periodu od 12 do 14 godina i ukoliko nije došlo do seksualnog kontakta”, napominje Radojević Škodrićeva.

  Preporuka da se HPV vakcina primi najkasnije do 45. godine

  Vakcina protiv HPV-a nije obavezna, već preporučena.

  Preporuka je, takođe, da žene vakcinu prime najkasnije do 45. godine, pojasnila je Škodrić.

  “Stručna literatura ukazuje na te godine, iako postoji infekcija već, svakako vakcina će da deluje. Često se postavlja i pitanje da li je potrebno testirati se na HPV pre primanja vakcine, i evo da kažem da vakcina ne zahteva prethodno testiranje”, kaže direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

  Kako je objasnila Škordrić, vakcina se do četrnaeste godine dobija u dve doze, a nakon četrnaeste u tri doze. Prva nulta doza, druga nakon dva meseca, a treća doza za uzrast preko 14 godina nakon šest meseci.

  Podsetimo, prema ranijim pisanjima medija, ova vakcina je mogla da se nabavi u privatnim apotekama, i cena za jednu dozu iznosila je oko 100 evra.

  Studija pokazala: Smanjuje oboljevanje za 90%

  Vakcina protiv humanog papiloma virusa, (HPV-a), smanjuje slučajeve raka grlića materice za skoro 90 odsto, pokazuju prvi podaci britanske studije, objavljene početkom novembra prošle godine.

  Britanski istraživački tim opisao je prve nalaze kao “istorijske” i naveo da pokazuju da ova vakcina spašava živote.

  Vakcinacija bi mogla gotovo da eliminiše bolest

  Skoro svi karcinomi grlića materice su uzrokovani virusima, a sada se pojavila nada da bi vakcinacija mogla gotovo da eliminiše bolest.

  Rezultati nagoveštavaju da će vakcinisane žene ređe biti podvrnute testiranju brisom grlića materice.

  Rak grlića materice je četvrti najčešći rak kod žena širom sveta, a godišnje odnese više od 300.000 života. Skoro devet od 10 smrtnih slučajeva je u zemljama sa niskim i srednjim prihodima gde su manje dostupni skrining programi raka grlića materice, prenosi BBC.

  Nadamo se da će vakcinacija imati još veći uticaj u tim zemljama nego u bogatijim zemljama kao što je Velika Britanija, dodaju iz organizacije Cancer Research UK.

  Više od 100 zemalja počelo je da koristi vakcinu kao deo planova Svetske zdravstvene organizacije da se približi eliminaciji raka grlića materice.

  U Velikoj Britaniji devojčicama se nudi vakcina između 11 i 13 godina, u zavisnosti od toga gde žive. Vakcina se nudi i dečacima od 2019. godine.

  Vakcinacija da bude posebno usmerena na mlade

  Vakcina protiv HPV-a može samo da spreči infekciju, ali ne može da oslobodi telo od virusa nakon što je on ustanovljen.

  Virusi su toliko rasprostranjeni da vakcinacija mora biti posebno usmerena na mlade pre nego što postanu seksualno aktivni.

  Studija, objavljena u časopisu Lancet, sagledava šta se dogodilo nakon što je vakcina uvedena za devojčice u Engleskoj 2008. Godine.

  Sada su one devojke u 20-im godinama.

  Smanjenje slučajeva raka i predkanceroznih izraslina

  Studija je pokazala smanjenje broja predkanceroznih izraslina i 87 odsto manje slučajeva raka grlića materice.

  “Uticaj je ogroman“, rekao je profesor Piter Sasijeni, jedan od istraživača na Kraljevskom koledžu u Londonu.

  U studiji se procenjuje da je HPV program sprečio oko 450 karcinoma i 17.200 predkancerogenih izraslina.

  Profesor Sasijeni kaže da je to „samo vrh ledenog brega“ jer su vakcinisani još mladi da bi oboleli od raka, tako da će broj vremenom samo rasti.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE