Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Beogradski advokat objasnio zašto neće da zaposli „savršenog“ studenta

  Jedan beogradski advokat ne želi da zaposli tek svršenog studenta Pravnog fakulteta, a razlog je skoro pa neverovatan.

  Problem je što je kandidat za posao bio doslovno savršen student – završio je fakultet u roku i to sa prosekom 10.

  Za 99,9 odsto poslodavaca odličan uspeh tokom studiranja bio bi najbolja preporuka za posao svakom kandidatu. U slučaju advokata Uroša Nedeljkovića, to međutim, ne važi.

  Njemu je u kancelariju stigla prijava za rad o kojoj većina poslodavaca sanja, ali je on odbio da je uopšte i uzme u razmatranje.

  Osim što, kako kaže, trenutno ne zapošljava nikog, smeta mu što se radi o kandidatu koji je tokom studiranja dobijao sve same desetke, a fakultet je završio za svega četiri godine i tri meseca.

  Nedeljković svoju odluku objašnjava stavom da „za ovaj posao nije bitno samo knjiško znanje, već i životno iskustvo i talenat“. A šta je on proživeo i radio dok je studirao? To je moj stav. Drugi možda drugačije razmišljaju, navodi on za Blic.

  Kako kaže, ima poznanika koji su tokom školovanja imali sjajne ocene, ali nisu postigli naročiti profesionalni uspeh.

  U mojoj kancelariji su gotovo svi studirali šest, sedam godina, ni ne znam kakve su ocene dobijali na fakultetu, a svi su odlični advokati. Ne bi mi bio problem ni da zaposlim nekog ko je studirao 10 godina. Veoma je bitna radna atmosfera u kancelariji. Svaki posao može da se nauči, ali karakter osobe često može biti smetnja ili prednost u radnom okruženju, priča advokat.

  Jedan od najpoznatijih advokata u Srbiji Branislav Tapušković navodi da ocene tokom studiranja za posao advokata nisu toliko važne, ali dodaje da je apsurdno odbaciti nečiji CV samo zato što se radi o nekome ko je imao prosek 10 na fakultetu.

  Studiranje na Pravnom fakultetu je čisto bubačenje i tu nema nikakve prakse, pa ocene ne znače da će neko zahvaljujući dobrom proseku biti odličan student. Važniji je talenat i snalaženje u konkretnim i nepoznatim situacijama, objašnjava Tapušković i dodaje da je zapošljavao svršene studente, ali samo sa preporukom.

  Izvor: Telegraf

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Komentari

  • Aleksandar

   Poruka: ne idite u skolu.

   • DrMr

    Zapravo, mislim da je poruka: Stekni za vreme studija jos po neko znanje i iskustvo osim da nabubas sve napamet i dobijes suve desetke. U svakom poslu imate osobe koje Vam nece izdeklemovati sve sto treba da znaju iz knjige a opet, svoj posao rade savrseno. Zato puna podrska advokatu.

  • Slazem se

   Kao advokat, koji vec 17 godina uvek ima pripravnike, iz iskustva mogu da kazem da se u poslu bolje snalaze i da su u praksi vece znanje pokazala deca koja su duze studirala, nego oni koji su zavrsili u roku. Pri tom, na praksu primam i jedne i druge, pa iz prve ruke mogu da uporedim.

  • Lens

   Moj kolega ima prosek 9,9. Pri cemu: ne ume da pliva, ne ume da vozi, ne zna ni dobar dan da kaze na engleskom, nikada nije bio u Bg niti na moru, nema kablovsku... ZATUCAN!

  • Marijana

   Izgleda da ne zele pametnije od sebe da gledaju svaki dan

  • Milica

   Bravo! Takodje mislim da svaki posao moze da se nauci,ali karakter se tesko menja...svaka cast gospodinu!

  • leposava radovanović

   Načelno , ima mesta prednjim komentarima, ali svakako mladom kolegi treba omogućiti praksu ,Vredi udruziti teoretsko znanje sa praksom, i korist moze biti obostrana.Treba poštovat njegovo angazovanje za postizanje ovakvog uspeha, ,ipak se desetke ne dobijaju tek tako ,Te ocene ipakp okazuju i talent i sklonost ka avokaturi..Ono što je trebalo naućiti na Faksu, kolega je naućio Primenu toga i sve ostalo što nOsi poziv adokata, gde će drugo naučiti ako ne kod advokata.Ne treba negativno kroz visoke ocene nalaziti i "loš" karakzer.Na protiv ja mislim da se radi upravo o jakom karakter.Uz to mozda ga je i njegova materijalna situacija za vreme studiranja naterala na rad i redovno davanje ispita.Ilimouda dozivljna neprada.?Za ulicu, kafiće i ostalo kolega sa dvafeset i kusur godina ima vrmena.Dozvolimo kolegi da na kraju sam shvati da li je za advokaturu ili nijr.

  • Dr Miggyy

   Ovaj novosvršeni pravnik koji je "pojeo" Pravni fakultet za četiri godine ne zadovoljava kriteijume za advokata. Da bolji su od njega sa kupljenim diplomama i sa plagijatima od doktorata. Njihova sreća je, po onom advokatu koji nije zaposlio odličnog studenta i pravnika, što imaju radno iskustvo na mutne i koje kakve nečasne radnje, čak mogu uspešno da lažu klijente i državu, a mozgovi neka odlaše preko grane. Naša stvarnost?

  • jovan

   Ja sam imao preko 8, pre dvadesetak godina na Tehnoloskom kada je to zaista bio uspeh. Kada sam konkurisao za drzavni posao dobila ga je koleginica sa 6,12, jer je bila rodjaka nekog nacelnika. Ona nije niti sada zna engleski, ne koristi kompjuter, ne vozi i uglavnom brine kako da potrosi platu. U drzavnoj sluzbi nisu hteli da me prime ni sa srednjom. Ali hvala im. Naucili su me da prezirem nazovi domovinu Srbiju i da odem daleko od nje. Moja deca ne znaju Srpski i gotovo da mi je drago zbog toga. Vama koji ste ostali zelim mnogo srece. Trebace vam.

  • jasna

   U Srbiji se odlični djaci i studenti zovu "štreberi", osrednji su "dobri", a najlošiji su "snalažljivi". U ovoj priči advokat nije čak ni dao šansu svršenom studentu, da ga upozna i vidi šta ume da radi, odnosno kako bi primenio svoje znanje u praksi. Zaključak bi bio, zašto uopšte postoje 10-ke na fakultetima, ako su manje vredne od 6-7-8-ca? O kupljenim diplomama, doktoratima... ne želim da pričam, sramota me je takve "akademske grupacije". Advokatuma preporučujem da pročitaju roman "Stotka".

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE