Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako u Srbiji nastaje najbolje pivo NA SVETU

  Svako Salto pivo napravljeno je sa istom količinom strasti kao i prvo, koje su napravili za prijatelje. Upravo to je recept za uspeh istoimene domaće kraft pivare, koja je napravila preokret u dosadašnjem načinu razmišljanja i otvorila novu epohu uživanja u pivskim ukusima.

  Potvrda posvećenosti, ozbiljnosti, kvalitetnog a istovremeno i kreativnog rada stigla je iz Londona. Na prestižnom takmičenju World Beer Awards osvojene su dve zlatne medalje i jedna srebrna medalja, u konkurenciji više od 3000 piva iz 52 zemlje na svetu. U Srbiji se pravi najbolje pivo na svetu – Salto Stout – u kategoriji crnih piva sa dodatkom ovsenih pahuljica, i najbolje pivo na svetu u kompletnoj kategoriji crnih piva – Stout&Porter, u koju spadaju svi stilovi Stout i Porter piva.

  Goran Milošević, jedan od osnivača beogradske kraft pivare, kaže da je ponosan na sve što je urađeno u proteklih pet godina, ali da ostvareni rezultati predstavljaju dodatnu odgovornost da se nastavi sa održavanjem kvaliteta, ali i pronalaženjem novih ukusa koji dolaze iz Srbije.

  Salto pivo

  Na pitanje šta je potrebno da bi se otvorila kraft pivara u Srbiji, Goran odmah ističe:

  „Pre svega, velika želja, strast, ali to je samo početak. Za pivo su potrebna znanja iz tehnologije hrane, mikrobiologije, hemije, mašinstva, informatike i automatike. Potrebno je strpljenje da se eksperimentiše i istražuje. Srbija je pojavom kraft piva polako počela da menja odnos prema ovom piću. U vreme kad smo mi počinjali, gotovo je bila nemoguća misija pronaći drugačija, zanimljivija piva, koja nisu klasični, industrijski lager. Želeli smo da ponudimo nešto drugačije i po kvalitetu i po izgledu i drago mi je što smo od početka nailazili na pozitivne komentare. To nas motiviše i daje snagu za svaki dalji korak.”

  Strast za proizvodnjom piva bila je dovoljna da se započne mali privatni, nekomercijalni projekat, koji Goran najčešće naziva „pravljenje piva za prijatelje, povod za nova druženja i okupljanja”. Danas, na godišnjem nivou proizvede oko 250.000 litara. I davno je hobi prerastao u profesiju.

  „Veoma je važno da pre samog procesa proizvodnje upoznate piva koja već postoje na tržištu, ne samo u Srbiji već i van naše zemlje. Savete smo ’kupili’ od profesionalnih pivara iz inostranstva o proizvodnji, opremi, sirovinama. Pre bilo kakvog ulaganja u opremu, testirali smo recept za naše Pale Ale pivo kroz uslužno kuvanje piva u pivarama u Belgiji koje su bile otvorene za saradnju. Dve godine smo proizvodili pivo u Belgiji i uvozili ga u Srbiju, kontrolisali svaku šaržu, proces kuvanja, pakovanja, da bismo potpunu kontrolu nad našim proizvodom u Beogradu ostvarili 2018. godine, otkad piva stvaramo u našem glavnom gradu”, rekao je Goran.

  Razvijanje recepta za najbolje pivo na svetu – koje se proizvodi u Srbiji – trajalo je dve godine, a ciklus proizvodnje dva meseca. Goran kaže da je priča o stvaranju razigranih vrsta piva tek počela i očekuje da će tek doneti promene navika i mišljenja ljubitelja piva.

  „Polazimo od pretpostavke da postoji pivo za svakoga, samo postoje oni koji ga još uvek nisu pronašli. Najviše uživamo kada nekome ko misli da ne voli pivo otvorimo vidike i oduševimo ga nekim novim ukusom. To je najbolja vodilja koju možemo da imamo u osmišljavanju novih vrsta koje prave preokrete i otvaraju nove puteve”, zaključuje Goran Milošević.

  Izvor: BIZLife Magazin

  Foto: Pivara Salto

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE