Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Automobil zaleđen

  Beograd nikad nije bio pod ovolikim snegom u aprilu

  Direktor Republičkog hidrometereološkog zavoda (RHMZ) Jugoslav Nikolić izjavio je da je oboren rekord po visini snežnog pokrivača u Beogradu u aprilu.

  „Maksimum visine snežnog pokrivača bio je 2021, kada je bilo 10 centimetara, a danas je prevaziđen jer smo u 14 časova imali 17 cm, a u 19 časova 19 cm snega na Vračaru, a u višim delovima grada 20-30 cm snega“, rekao je Nikolić za Tanjug.

  Dodaje da je u toku dana najviše snega palo u planinskim predelima, na Kopaoniku 50 cm, dok je u nižim predelima najviše snega palo u centralnoj Srbiji.

  „Tu pre svega mislim na Šumadiju, Pomoravlje, beogradske opštine i delove zapadne Srbije gde je palo od 10 do 30 centimetara snega. Taj sneg izazvao je probijanje nekih maksimuma koji se odnose na visinu snežnog pokrivača u aprilu“, kaže direktor RHMZ.

  Na pitanje odakle tolika količina snega u aprilu, Nikolić objašnjava da u atmosferi postoje sile, uslovljene rotacijom zemlje i različitim zagravanjem polova i ekvatora, koje uslovljavaju tzv. opštu cirkulaciju atmosfere, koja uslovljava dolazak vazdušnih masa koja određuju karakter vremena.

  Navodi da smo u situaciji koja nije tipična za ovo doba godine, pošto smo imali smo dva istovremena događaja – priliv veoma hladnog vazduha sa severa Rusije koji se preko Karpata prelivao na Balkan i kretanje ciklona iz južne Grčke, čiji se centar premeštao preko Balkana ka Crnom moru.

  „Ta dva događaja uslovili su situaciju koju smo danas imali, a koja je više tipična za zimu. U sklopu ciklona najveće su padavine ispred toplog fronta i to je uslovilo tako visoke vrednosti visine snežnog pokrivača“, rekao je Nikolić.

  On naglašava da su takvi događaji mogući, ali da su retki, odnosno najčešće se dešavaju jednom u 10 godina.

  Ne očekuje se izlivanje reka

  Nikolić dodaje da se ne očekuju veći problemi na rekama i izlivanja, pošto se u narednih desetak dana ne očekuje naglo otopljavanje, već će se sneg lagano topiti zbog hladnog vremena.

  Što se tiče prognoze u narednom periodu, direktor RHMZ kaže da će u narednih desetak dana temperatura biti ispod proseka za ovo doba godine. Tek posle toga slede prave prolećne temperature od 15 do 20 stepeni.

  Izvor: Politika, Tanjug

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE