Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Beograd i dalje ostaje centar za maloprodajne nekretnine

  Sumirajući stanje na tržištu maloprodajnih nekretnina Srbije (tržni centri, ritejl parkovi, robne kuće i ostali specifični objekti) ono je ostvarilo umeren rast u 2018. godini, navodi analiza Confluence Property Managementa.

  Ukupna  površina za izdavanje u Srbiji koju pokrivaju maloprodajni objekti veći od 5,000m² se približila cifri od 1,000,000m² i trenutno iznosi 962,293m². Tržni centri danas čine 39% te površine, ritejl parkovi 27.6%, robne kuće 9.1% i objekti drugih tipova 24.3%. I u narednih par godina se može očekivati povećanje zastupljenosti modernih šoping centara, što će svakako doprineti nivou razvijenosti tržišta, navodi se u analizi.

  Prema mišljenju Confluence Property Managementa, Beograd i dalje ostaje centar za maloprodajne nekretnine, a takav trend će se zadržati i u budućnosti.

  „U njemu se nalazi nešto više od pola miliona m², odnosno nešto više od 55% ukupnog prostora u maloprodajnim nekretninama u Srbiji. Zastupljenost tržnih centara u Beogradu je značajnija u odnosu na Srbiju i oni čine 45% od ukupnog maloprodajnog prostora. Gore navedeno povećanje zastupljenosti šoping centara će se u celini odigrati u Beogradu i dovešće pokazatelj gustine maloprodajnog prostora na nivo od oko 230m² po 1,000 stanovnika, što će Beograd približiti donedavno teško dostižnim Budimpešti i Sofiji. Ovakvo značajno povećanje konkurencije će svakako primorati sve bitne učesnike na tržištu da pronalaze nove načine kako bi njihovi objekti bili uspešni. Predviđamo da će neke od oblasti važnih za uspešno poslovanje u ovom dinamičnom periodu biti izvrsno poznavanje potrošača i interakcija sa njima, kao i još bolji i dugoročniji odnosi sa zakupcima,“ navodi se u ovoj analizi.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE