Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Generalštab

  Belgijskoj firmi ukinuta licenca jer je preko Srbije izvozila municiju u Rusiju

  Region Valonija, na jugu Belgije, suspendovao je izvozne licence jednog preduzeća odbrambene industrije iz Liježa.

  Razlog su medijske informacije da je ta firma uprkos sankcijama kršila zabranu izvoza u Rusiju, i to preko Srbije, prenosi belgijska javna televizija.

  Belgijska firma Novi Lašose, kako je prenela televizijska mreža RTBF, nikada nije prekidala poslovnu saradnju sa Rusijom, iako su toj zemlji sankcije koje uključuju i izvoz vojne opreme uvedene posle aneksije Krima, 2014. Region Valonija poseduje udeo od 20 odsto u tom privatnom preduzeću.

  RTBF je do informacija o kršenju sankcija došao preko jednog uzbunjivača iz međunarodne privredne revizorske firme KPMG.

  Detaljnija istraživanja skrenula su pažnju revizora KPMG na Srbiju, kao moguću međustanicu sa izvoz municije u Rusiju. Novi Lašose je navodno sa srpskim firmama sklopio ugovor o isporuci dve proizvodne linije za izradu municije ruskog kalibra u Srbiji.

  Nemački mediji čak su precizirali da je reč o mašinama vrednim 70 miliona evra koje je naručila ćerka firma Jugoimporta SDPR, a da je krajnje odredište municije bila ruska namenska industrija u Tuli. Međutim, uzbunjivač iz KPMG tvrdi da revizori nisu ispitali sve tragove koji su ukazivali na vezu belgijske firme i Srbije.

  Belgijska firma odbacuje optužbe

  Takođe, ogranak KPMG u Belgiji je odbio da ispita optužbe i proveri zaključni godišnji bilans preduzeća Novi Lašose.

  Belgijska firma odbacila je optužbe da je u kontaktu sa ruskom odbrambenom industrijom, i tvrdi da je njeno poslovanje sasvim normalno i da je ugovoreno da se mašine isporučene Srbiji koriste, kako za njene domaće potrebe, tako i za izvoz.

  Kabinet premijera Valonije Elija Di Rupa saopštio je da je u valonskim izvoznim licencama jasno precizirano da se municija proizvedena u Srbiji ne sme izvoziti u treće zemlje. Premijer Valonije, jednog od tri belgijska regiona, zato je zatražio temeljitu istragu iznetih optužbi.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE