Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Banka BRIKS dobija moćnog člana sa Orijenta

  Nova razvojna banka razgovara sa Saudijskom Arabijom o članstvu, što bi osnažilo opcije finansiranja s obzirom na sankcije Rusiji, suosnivaču i deoničaru, objavio je list Financial Times.

  Novu razvojnu banku osnovale su 2015. članice skupine BRIKS, Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika kako bi kreditirale razvojne projekte u gospodarstvima u nastajanju.

  Cilj BRIKS banke je da osigura alternativu institucijama poput Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke kojima upravljaju zapadne zemlje.

  Banka je dosada dodelila je 33 milijarde dolara zajmova za više od 96 projekata u pet zemalja osnivača, a u članstvo je u međuvremenu primila i Ujedinjene Arapske Emirate, Egipat i Bangladeš.

  Početni odobreni kapital banke iznosi 100 milijardi dolara, a članstvo je otvoreno za sve članice Ujedinjenih nacija, stoji na sajtu banke. Članice BRIKS imaju vlasnički udeo od po 18,98 odsto, Egipat od 2,27, UAE od 1,06, a Bangladeš od 1,79 procenata.

  Uključivanje Saudijske Arabije ojačalo bi veze banke sa saudijskom privredom, drugim najvećim svetskim proizvođačem nafte.

  „Na Bliskom istoku pridajemo veliki značaj Kraljevini Saudijskoj Arabiji i trenutno s njima vodimo dobre razgovore“, stoji u izjavi banke sa sedištem u Šangaju za finansijski dnevnik Financial Times.

  Zvaničnici Saudijske Arabije nisu bili dostupni za komentar.

  Članstvo u banci bi ojačalo veze Rijada sa zemljama BRIKS u periodu produbljivanja saudijskih odnosa s Kinom, napominje londonski list.

  Izvor: Seebiz

  Foto: Pixabay, Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE