Autentično, raznovrsno i egzotično

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Autentično, raznovrsno i egzotično

  Siniša Daničić, generalni direktor kompanije Strauss Adriatic

  Godina 2018. je prva od stupanja na snagu novog Zakona o akcizama. Kako se to odrazilo na vaše poslovanje?

  Odluka države da počne naplata akciza pomogla nam je, mada ne u tolikoj meri koliko smo se nadali, da se izborimo sa konkurencijom koja ne posluje u legalnim tokovima. Šverc kafe i upotreba surogata po malim pržionicama i dalje su najveći problem. Naša kompanija je odlučila da teret akciza ne padne na teret potrošača, a taj trošak za 2018. u slučaju Strauss Adriatica iznosi preko 120 miliona dinara.

  Kada je reč o espreso kafi, vaša kompanija već godinama ulaže velike napore u edukaciju. Da li se to isplatilo?

  Espreso predstavlja vrhunac umeća pripreme kafe. Od kada proizvodimo espreso, a tome ima već skoro 20 godina, radimo na edukaciji i zaposlenih, i tržišta, i barista. Na osnovu te ekspertize, ove godine smo ceo portfolio brenda Doncafé u kategoriji espreso kafe podigli na viši nivo lansiranjem proizvoda „Doncafé espresso” i „Doncafé Barista espresso”, kao i edukativnog programa „Accademia di Barista”, sa misijom širenja znanja u pripremi espresa. Tržište se značajno pomera i smatramo uspehom naš doprinos, kao kompanije, tom razvoju.

  Podržavate Olimpijski komitet Srbije. Zašto ste se odlučili za to partnerstvo?

  Prvenstveno zato što su vrednosti koje promoviše Olimpijski pokret – prijateljstvo, izuzetnost i fer-plej – vrednosti za koje se zalaže i naša kompanija. Naši olimpijci su ekipa najboljih sportista, na koje smo jako ponosni, i velika nam je čast i inspiracija biti uz njih. Takođe, želimo da ulažemo u razvoj sporta i skrenemo pažnju na zdravstvene aspekte kafe.

  Katarina Šibalić, direktorka marketinga kompanije Strauss Adriatic

  Kupcima u Srbiji ste ponudili neke nove proizvode. Zašto proširujete ponudu? Da li prosečni kupci u Srbiji postaju probirljiviji?

  Kao veliki globalni proizvođači kafe, vidimo odgovornost da u kontinuitetu razvijamo kategoriju na svim tržištima. Pržena mlevena kafa ne mora da bude konzervativna kategorija. I potrošači žele inovacije. Za njih smo proširili svoju ponudu kafa dodatnim benefitima, kao što su „Doncafé Green active”, koji je jedinstven po tome što ima 30 procenata više antioksidanasa u odnosu na sve druge tradicionalne kafe na tržištu, zahvaljujući troprocentnom prirodnom ekstraktu sirove kafe, zatim kafa sa geografskim poreklom (single origin) – Kolumbija, Brazil i Honduras, kao i praznična edicija kafe sa ukusima, što je ove godine „Doncafé Choco Cafe”. Ovi noviteti nas čine jedinstvenim na tržištu, a to se brendu vraća kroz dublji i pozitivniji sentiment korisnika.

  Strauss Coffee je počeo da promoviše „Beanz”, internacionalni brend…

  To je jedna uzbudljiva priča, kojoj se svi radujemo. U skladu je sa vrednostima novih generacija koje ulaze u svet kafe – autentično, raznovrsno i egzotično. „Beanz” otvara mnoštvo mogućnosti i dovodi u pitanje jednu od najjačih konvencija u kafi – da kafa treba uvek da bude ista da bi bila dobra. „Beanz” donosi lične priče farmera sa čijih plantaža dolazi kafa i koji svojim pravim imenima stoje iza proizvoda, od Hondurasa, Nikaragve, Brazila do Indonezije, Tanzanije, Ugande itd. Krenuli smo sa promocijom i prodajom brenda preko HoReCa kanala u novembru i reakcije ugostitelja su odlične, i kada je kafa u pitanju, ali i jedinstveni dizajn materijala za serviranje. Vreme „Beanza” tek dolazi.

  Vaša komunikaciona strategija i predstavljanje brenda već godinama izazivaju veliku pažnju javnosti, pogotovo na digitalnim kanalima komunikacije. U čemu je tajna?

  Tajna je u velikoj strasti tima da komunikacijom pomera granice. Kompanija to prepoznaje i podržava, iako se nekada na nivou ideje čini možda i suludo to što predlažemo. Pre osam godina počeli smo sa inovativnim rešenjima u digitalnom marketingu. Danas, čak i za vrlo tradicionalni brend, kakav je „C kafa”, nalazimo sjajne načine da imamo interesantne i interaktivne sadržaje. U smislu kreativnih rešenja, Doncafé Džezveri su bili revolucija i za nas veliko nadahnuće.

  _____________________________________________________________

  Zašto je ovo bila vaša godina?

   SINIŠA

  Godina 2018. bila je zanimljiva i izazovna. Globalno, bilo je dosta turbulencija na tržištu kafe, a lokalno je godinu obeležila borba protiv njenog šverca. Uspešno smo ostvarili planove – od internih promena i inoviranja procesa, do sprovođenja novih strategija i predstavljanja i lansiranja novih proizvoda.

  KATARINA

  Sve ovo dobija još više na značaju kada se zna da je tržište kafe u Srbiji u padu, kao i da cenovno niži segment uzima značajni udeo. Sa ponosom ističemo i da smo u 2018. postali sponzori Olimpijskog komiteta Srbije, čime smo potvrdili da su Doncaféu pravi kvaliteti i prave vrednosti prioritet.

  Izvor: BIZLife magazin

  Foto: Strauss Adriatic

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE