Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Austrijski magazin: Drevna vinska kultura Srbije u usponu

  Čuveni austrijski magazin posvećen vinu, hrani i putovanjima „Falstaf“ (Falstaff), označio je Srbiju kao vinogradarsku zemlju u usponu čija vinska kultura seže daleko u prošlost, ocenivši da ta zemlja u svim vinogradarskim regionima ima moderno opremljene vinarije koje proizvode širok spektar kvalitetnih vina, saopštila je Privredna komora Srbije.

  Peter Moser, glavni i odgovorni urednik časopisa, u autorskom tekstu, povodom predstojećeg međunarodnog sajma vina „Vinska vizija Otvorenog Balkana“ u Beogradu, ukazao je da Srbija ima priliku da najbolje iz svojih vinskih podruma predstavi „na pozornici koja puno obećava“.

  „Vinska kultura Srbije ima duboke korene u istoriji, pored uticaja Tračana i Grka, upravo su Rimljani koristili ovdašnju dobru klimu i zemljište za vinogradarstvo. Posle dužeg perioda tokom kojeg je bilo zabranjeno proizvoditi vino van centralnog Rimskog carstva, u trećem veku nove ere ponovo je počela proizvodnja na sadašnjoj teritoriji Srbije, najpre u regionu Fruške gore u današnjoj Vojvodini, koja se tada zvala Sirmijum“, naveo je Moser.

  Ukazao je na značajne istorijske trenutke za razvoj vinogradarstva na tlu Srbije, od rimskog cara Probusa, rođenog na prostoru današnje Sremske Mitrovice, zatim Кonstantina Velikog, preko značaja manastirskih imanja srpske pravoslavne crkve koja su imala svoju proizvodnju vina, posebno oko manastira Manasije, Ravanice, Gračanice, otpora Srba turskoj zabrani da obrađuju vinograde, pa sve do velike industrijske proizvodnje vina u nekadašnjoj Jugoslaviji.

  „U poslednje tri decenije, drevna vinska kultura Srbije ponovo je u usponu. Zemlja ima veoma različite teroare i klimatske zone, što znači da se od velikog broja sorti i stilova mogu napraviti vina neverovatnog kvaliteta“, ocenio je Moser navodeći elegantna suva bela vina od rizlinga na Fruškoj gori, do šardonea, mirisne tamjanike, smederevke, krstača, prokupca…

  Moderno opremljene vinarije

  Sadašnja površina pod vinovom lozom u Srbiji iznosi 20.113 hektara, podeljena je u 77 vinogradarskih regiona i podzona. U 2021. godini bilo je 430 registrovanih proizvođača vina.

  „Srbija danas u svim vinogradarskim regionima ima moderno opremljene vinarije koje proizvode širok spektar kvalitetnih vina, a pored autohtonih sorti grožđa, sve više se vodi računa o potražnji vrhunskih svetskih sorti grožđa. Na novim sajmovima vina, poput sajma vina Otvoreni Balkan, gosti i ljubitelji vina iz zemlje i inostranstva sada mogu da steknu dobar uvid u nivo razvoja srpskog vina i dobiju informacije iz prve ruke od vinogradara“, naveo je Moser.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE