Atanacković: MINIMALAC od 35.000 dinara biće "UBITAČAN"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  dinar, nbs, dinarski krediti

  Atanacković: MINIMALAC od 35.000 dinara biće “UBITAČAN”

  Povećanje minimalne mesečne zarade u Srbiji za 2022. godinu sa sadašnjih 32.000 na 35.000 dinara bilo bi “ubitačno”, ako do kraja godine ne bude pobošljano poslovanje, rekao je počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

  On je za Betu rekao da je Unija oformila timove za pregovore o minimalnoj ceni rada za narednu godinu koji treba da počnu u prvoj polovini avgusta i da se pri određivanju visine “minimalca” uvek polazi od optimističnih očekivanja.

  “Za najveći deo privrede, posebno za mala i srednja preduzeća, biće ubitačno ako se minimalna mesečna zarada podigne na 35.000 dinara, odnosno za deset odsto, jer to bi pretpostavljalo da je za toliko bolje i poslovanje, a ne znam da li je neko uspeo da toliko poveća promet“, rekao je Atanacković.

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nedavno rekao da prvi put u istoriji najmanja plata u Srbiji u 2022. godini neće biti ispod 300 evra, odnosno 35.000 dinara, “što je ogromno povećanje i drastično pomeranje standarda”.

  Atanacković je rekao da je lako državnom sektoru koji će za povećanje plata uzeti novac iz budžeta, a da je sav teret na privrednicima koji treba da napune budžet i isplate uvećane zarade u trenutku kada rastu svi troškovi.

  “Svaka porudžbina iz inostranstva je skuplja, a u zemlji su poskupele komunalije, parafiskalni nameti i inflacija je veća nego što se zvanično obračunava”, rekao je Atanacković.

  Dodao je da će Unija u slučaju da se usvoji predlog o povećanju minimalne zarade za deset odsto tražiti adekvatnu kompenzaciju, odnosno povećanje neoporezive osnovice.

  On je rekao da je predlog i Fiskalnog saveta da se poveća neoporeziva osnovica i da takvu zaradu i ne treba oporezovati.

  Ni 35.000 RSD nije dovoljno…

  Ekonomski savetnik u sindikatu UGS Nezavisnost Zoran Ristić rekao je da ni sa povećanjem “minimalca” od oko deset odsto neće biti “pokrivena” minimalna potrošačka korpa kako je bilo dogovoreno pre tri godine.

  Sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović rekao je da 300 evra nije minimalna zarada koja bi zadovoljila taj sindikat, posebno što je, prema procenama, prima oko 500.000 ljudi.

  Mihajlović je rekao da je prošlo dve godine od kada je trebalo da bude izjednačena vrednost minimalne zarade sa vrednošću minimalne korpe, što je bilo dogovoreno sa bivšim ministrom za rad Zoranom Đorđevićem na Socijalno-ekonomskom savetu.

  Ni “jači” minimalac NE POKRIVA minimalnu korpu

   

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE