„Gasprom njeft“ nastavlja da ulaže u NIS i Srbiju

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Gasprom njeft“ nastavlja da ulaže u NIS i Srbiju

  „Gasprom njeft“ nastavlja da ulaže u razvoj NIS-a i u društveno-odgovorne projekte u Srbiji, izjavio je za agenciju TASS na marginama konferencije Valdajskog kluba, koja je nedavno održana u Beogradu, Aleksandar Dibalj, član Izvršnog odbora „Gasprom njefta“.

  On je rekao da je u jesen prošle godine u Rafineriji nafte Pančevo sa radom počelo novo postrojenje – Duboka prerada, zahvaljujući kojem je dubina prerade nafte u ovoj rafineriji dostigla 99% i po ovom pokazatelju postala jedna od najboljih u svetu. Dibalj je dodao da NIS, partnerski sa kompanijom „Gasprom energoholding“, gradi termoelektranu-toplanu Pančevo, koja će proizvoditi električnu i toplotnu energiju.

  „Do dolaska „Gasprom njefta“ 2009. godine, NIS je bio gubitaš sa zastarelim proizvodnim kapacitetima. Danas je to vodeća energetska kompanija na Balkanu koja generiše oko 15% davanja u državni budžet Srbije. NIS se bavi eksploatacijom nafte ne samo u Srbiji, a njegova maloprodajna mreža se proširila na zemlje u okruženju i danas je prisutna i u nekoliko drugih zemalja Balkanskog regiona. Izvršena je modernizacija, kompanija lansira nove proizvode koji zadovoljavaju evropske ekološke standarde“, istakao je Dibalj.

  Hram Svetog Save

  „NIS igra značajnu ulogu ne samo sa aspekta biznisa, već i sa aspekta mogućnosti finansijskog učešća u humanitarnim projektima. Ovde se već 12 godina bavimo  realizacijom različitih socijalnih i kulturnih projekata – počev od festivala ruske muzike, koji naš prijatelj Emir Kusturica organizuje u Srbiji, do Hrama Svetog Save, glavnog hrama Srbije, u čijoj smo izgradnji unutrašnje dekoracije aktivno učestvovali. Nadamo se da će u toku ove godine doći do otvaranja hrama u prisustvu predsednika Rusije i Srbije, kao i naših patrijarha. To će biti događaj bez presedana u odnosima Srbije i Rusije, kako sa istorijske tačke gledišta, tako i sa stanovišta umetničke i emocionalne percepcije od strane dva bratska naroda“, izjavio je Dibalj.

  „Uvereni smo da će razmere unutrašnje dekoracije hrama (oko 15000 m2), kao i umetnički nivo koji su pokazali ruski i srpski umetnici, učiniti da se Hram svrsta među najlepše hramove pravoslavnog sveta. Mislim da će ovaj projekat izrade mozaične dekoracije biti najveći pravoslavni hram novije istorije u svetu. Ovde ne treba zaboraviti da je unutrašnja dekoracija, tj. mozaik, bio naš zajednički poduhvat, u kome su učestvovali i ruski, i srpski umetnici. Investicije „Gasprom njefta“ u projekat iznose oko 10 mil. evra, i mi smo ponosni, što nam je ukazano poverenje da budemo deo organizacije tih veoma kompleksnih umetničkih radova,“ izjavio je član Izvršnog odbora kompanije.

  Muzički festival Kusturice

  Prošle godine festival „Kustendorf klasik“, zajednički projekat „Gasprom njefta“ i čuvenog srpskog režisera Emira Kusturice, nije bio održan zbog pandemije.

  „Ove godine je Emir smislio format koji će omogućiti održavanje festivala u uslovima pandemije: odlučio je da napravi koncert u digitalnom okruženju. U režimu onlajn biće održan koncert njegove grupe The No Smoking Orchestra koja će izvesti nekoliko svojih numera uz pratnju, takođe u režimu onlajn, mladih muzičara iz različitih delova Rusije i Srbije koji su poslednjih godina pobeđivali na ovom takmičenju. To će biti muzički strim pod Emirovim rukovodstvom i uz učešće njegovog orkestra i mladih muzičara. Uvereni smo da je to sjajna ideja, i sada se zajedno sa timom Kusturice bavimo njenom organizacijom“, ispričao je Dibalj.

  Pomoć Srbiji u vreme pandemije

  Aleksandar Dibalj je izjavio da je u vreme pandemije COVID-19, tj. u najtežem periodu – u proleće 2020.g odine, kompanija „Gasprom njeft“ pružila ozbiljnu pomoć Srbiji.

  „Dogodilo se da je početak pandemije u proleće prošle godine ozbiljno pogodio Srbiju. Posavetovali smo se sa Aleksandrom Djukovom, predsednikom Izvršnog odbora „Gasprom njefta“, i odlučili da će za nas biti najefikasnije da doniramo gorivo vatrogasnim jedinicama, zdravstvenim radnicima i svim spasilačkim službama Srbije, koje su u jeku pandemije danonoćno radile. U proleće prošle godine sve pomenute službe koje su obezbeđivale neometano funkcionisanje države koristile su naše gorivo –  u ciframa to je više od dva miliona evra“, istakao je Dibalj.

  Izvor: BIZLife

  Foto: NIS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE