Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Apoteka privatnoj firmi davala podatke o pacijentima

  Apoteka Novi Sad dostavljala je jednoj privatnoj kompaniji kopije recepata koji sadrže lične podatke građana poput imena, broja zdravstvenog kartona ili šifre dijagnoze bolesti, preneo je Radio 021.

  Apoteka je tokom 2016. godine dostavljala kopije recepata koji sadrže lične podatke građana, čime je prekršila Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, preneo je Radio 021 pozivajući se na Izveštaj Državne revizorske institucije (DRI) o reviziji završnog računa te apoteke za 2016. godinu.

  Direktorka Apoteke Nada Ilić rekla je za Radio 021 da su podaci dostavljani kompaniji Feniks farma (Phoenix pharma) kako bi se ostvarilo pravo na participaciju i kako bi se građanima obezbedio skup lek „Forteo“ koji se koristi za lečenje osteoporoze, ali je i dodala da je nakon preporuke revizora, ta praksa obustavljena.

  U kompaniji Feniks farma su naveli da ni u jednom trenutku od Apoteke Novi Sad nisu tražili podatke pacijenata kako bi se ispunile međusobne obaveze.

  Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka Rodoljub Šabić rekao je da o ovom slučaju nije dobio informacije, ali da će služba poverenika u postupku nadzora utvrditi sve okolnosti ukoliko se navodi DRI ispostave kao tačni.

  „Ovo je zaista uznemirujuća vest. Takva radnja nije samo za postupanje poverenika, već i druge državne organe, pre svega za tužilaštvo i policiju“, naveo je Šabić.

  Radio 021 je preneo i da ovo nije jedini slučaj davanja podataka novosadskih pacijenata privatnoj kompaniji, te da je poverenik prošle godine reagovao zbog sumnje da su podaci porodilja u tom gradu zloupotrebljeni i ustupljeni distributeru adaptiranog mleka Medis Farma (Medis Pharma).

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE