Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Apel srpske privrede: Vladi poslat NOVI SET neophodnih olakšica

  Unija poslodavaca Srbije (UPS) zatržila je od Vlade Srbije dodatne olakšice za privredu u vreme pandemije korona virusa i apelovala da Krizni štab bude reorganizovan.

  Neki od predloga mere koje je UPS predložio Vladi odnose se na smanjenje poreza na dodatu vrednost za hranu i piće na 10 odsto u delatnostima hotelijerstva i ugostiteljstva, kao i oslobađanje plaćanja poreza na dobit u najugroženijim sektorima kojima je u proteklom periodu bio zabranjen rad.

  Zatražili su i odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na zarade za delatnosti kojima je u proteklom periodu bio ograničen, odnosno otežan rad, te oslobađanje plaćanja doprinosa i poreza na zarade za delatnosti kojim je bio zabranjen rad, odnosno onemogućen rad i poslovanje.

  Na spisku predloženih mera je i obustavljanje uvođenja novih taksi i drugih dažbina na republičkom i lokalnom nivou i oslobadjanje plaćanja taksi za korišćenje prostora na javnoj površini, taksi za isticanje firme na poslovnom prostoru, reklame, taksi za zaštitu i unapređenje životne sredine, taksi za odvodnjavanje/navodnjavanje i ostalih taksi do kraja trajanja pandemije za sve poslodavce kojima je u proteklom periodu bio zabranjen ili ograničen rad.

  Predsednik Izvršnog odbora UPS Andreja Brkić rekao je na konferenciji za novinare da Krizni štab treba da bude Medicinski štab i da bude zadužen za zdravstvene i medicinske aspekte pandemije.

  On je istakao i da su mere mere štaba delovale nejasno i dvosmisleno, donošene su i objavljivane neblagovremeno i netransparentno, čime su izazvale velike probleme u organizaciji poslovanja firmi.

  Prema njegovim rečima neophodno je da se Vlada kroz redovne konsultacije osloni na podršku tela u kojima aktivno učestvuje, kao što je Socijalno-ekonomski savet, u kome privreda i poslodavci mogu da pomognu konkretnim rešenjima, velikim poznavanjem svakodnevne prakse u poslovanju domaćih firmi.

  Direktorka Sektora za članstvo UPS Ljiljana Pavlović rekla je da istraživanje te organizacije iz oktobra 2020. godine pokazalo da poslodavci smatraju da im je za vraćanje u normalne tokove poslovanje potrebno šest do 12 meseci.

  Analiza koju su sproveli takođe je pokazala da je oko 70 odsto od ukupno privrednih društava u Srbiji, imalo manjak prihoda.

  “Krizni štab je doneo mere koje nisu jasne i precizne, te poslodavci nisu sigurni na koga se te mere zapravo odnose. Mere se donose od danas za sutra, gde privrednici nisu imali vremena da organizuju svoje poslovanje, radili su nabavke ne znajući da će biti zabranjen rad“, zaključila je Pavlović.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE