Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  BIZLife-ovih „30 ispod 30“: Anđela Cvetićanin Filipović, Schneider Electric (VIDEO)

  Anđela Cvetićanin Filipović (27) u HR ušla je 2018. godine, svom aktuelnom timu u Schneider Electricu priključila se 2020, a poziciju HR biznis partnera preuzela je 2022. godine.

  Anđela Cvetićanin Filipović je master psiholog, poreklom iz Apatina, rođena 1995. godine. Nakon završene Gimnazije „Nikola Tesla” u Apatinu, upisuje Filozofski fakultet u Novom Sadu. Tokom studija bila je član studentskih udruženja posvećenih primenjenoj psihologiji i predsednik Kluba studenata psihologije „TraNSfer”, koji se bavi afirmacijom psihologije u široj društvenoj zajednici. Za vreme studija objavila je nekoliko radova i publikacija sa profesorima i saradnicima na teme koje su usmerene ka preduzetništvu, informacionim tehnologijama i mentalnom zdravlju.

  Tokom studija bila je na nekoliko praksi, a prvo zaposlenje i svoj prvi poslovni korak napravila je za vreme master studija u polju ljudskih resursa u IT industriji. Od tada proširuje i gradi svoja interesovanja kao psiholog u svetu biznisa, a neka od njih su agilni HR, projektni menadžment, menadžment upravljanja događajima, upravljanje kulturom i zajednicom i menadžment organizacionih promena.

  U kompaniju Schneider Electric dolazi 2020. godine i od tada je promenila tri pozicije – Talent Acquisition SpecialistTalent Acquisition Partner i HR Business Partner, na kojoj je i danas.

  Anđela za sebe kaže da je agilna, inovativna i uvek spremna na promenu. Doktorske studije će završiti… jednog dana, a do tada stalno traži nove prilike za usavršavanje. Za sebe kaže da balansira na granici između milenijalca i generacije Z i da su najbolji deo njenog posla – ljudi. U slobodno vreme voli da planinari, putuje, čita i trenira, a motivaciju pronalazi u porodici i prijateljima.

  Anđela Cvetićanin Filipović, Schneider Electric

  Anđela Cvetićanin Filipović, Schneider Electric, 30 ispod 30 (Foto: Stefan Jovanović i Zoran Rašić)

  Šta mislite da vas je izdvojilo u odnosu na vašu generaciju? Šta je prevagnulo da budete poslovno istaknuti pre svoje 30. godine?

  ‒ Smatram da su to hrabrost, agilnost i optimizam. Pod hrabrošću podrazumevam ulazak u nepoznato i preuzimanje odgovornosti i proračunatog rizika čak i kada mislite da niste spremni; pod agilnošću podrazumevam spremnost na brze promene i prilagođavanje; pod optimizmom podrazumevam verovanje u svoje veštine i sposobnosti toliko da znam da ishod uvek može da bude dobar, a ako nije – nije kraj.

  Kažu da se sreća zaslužuje. Kako ste je vi zaslužili?

  ‒ Sreća je povratna sprega – što više i pametnije radiš, to imaš više sreće.

  Koji je vaš savet za mlade kolege – kojim putem da se probiju?

  ‒ Svim mladim kolegama bih, pre svega, rekla: „Krenite kada mislite da niste spremni – ne postoji jedan pravi momenat.” Isto tako, ne postoji jedan isti put za sve, put pravimo sami, a na nama je da budemo preduzimljivi i napravimo prvi korak, koliko god mali bio. Budite radoznali i ne plašite se neuspeha – radujte mu se, jer je i neuspeh sastavni deo razvoja.

  Korporacija ili privatno preduzetništvo?

  ‒ Oba. Korporacija je mesto gde se uče „pravila” poslovanja. Za mene je moje okruženje nezamenjivo i neprocenjivo, jer je rad u mom timu do sada uvek bio izvor nepresušnog znanja, iskusnih mentora i uvida u kompleksnost jednog biznisa. Za sve ljude sa sjajnim idejama koji su spremni da preuzmu rizik, rezilijentni su i proaktivni – preduzetništvo je uvek dobar izbor. Moj jedini savet je da dobro prouče zakone i mogućnosti, a postoje i centri koji nude podršku i pomoć prilikom pokretanja sopstvenog biznisa.

  Anđela Cvetićanin Filipović, Schneider Electric

  Anđela Cvetićanin Filipović, Schneider Electric, ,,30 ispod 30″ (Foto: Stefan Jovanović i Zoran Rašić)

  Verujete li u to da mladi mogu da promene ustaljenu poslovnu kulturu?

  ‒ Za mene nije pitanje da li će mladi promeniti kulturu – pitanje je kada. Živimo u VUCA svetu (*VUCA je akronim koji se odnosi na volatilnost, neizvesnost, složenost i dvosmislenost), koji je promenjiv i zahteva prilagođavanje obe strane – onoliko koliko mladi uče o organizacijama, toliko organizacije uče o kvalitativnim promenama koje dolaze i inovacijama koje iznova donose nove generacije.

  Šta vas je konkretno opredelilo za to da se profesionalno razvijate u našoj zemlji, a ne u inostranstvu?

  ‒ Nikada nisam bila isključiva i bilo je prilika za obe opcije, ali Srbija je bila moj prvi izbor – pre svega, zbog porodice, prijatelja i osećaja pripadnosti.

  Anđela Cvetićanin Filipović, Schneider Electric

  Anđela Cvetićanin Filipović, Schneider Electric, ,,30 ispod 30″ (Foto: Stefan Jovanović i Zoran Rašić)

  Kada govorimo o poslu, kako vidite sebe za deset godina?

  ‒ Nedavno je Schneider Electric kreirao kampanju posvećenu upravo ovom pitanju. Za deset godina sebe vidim kao srećnu i neustrašivu, kao nekoga ko inspiriše i uvek menja stvari nabolje.

  Izvor: BIZLife Magazin

  Foto: Stefan Jovanović i Zoran Rašić

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE