Amerikanci našu "poslovnu klimu" ocenili "stabilnom trojkom"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Amerikanci našu “poslovnu klimu” ocenili “stabilnom trojkom”

  Poslovna klima u Srbiji, prema oceni skoro 70 odsto članica Američke privredne komore (AmCham) je poboljšana u odnosu na prošlu godinu i ocenjena je stabilnom trojkom, na skali od jedan do pet, pokazuje istraživanje te privredne asocijacije o poslovnoj klimi u Srbiji koja je predstavljena danas.

  Kako je rečeno na konferenciji AmChama “Peto prolazno vreme-petom brzinom u reforme”, poboljšanje u poslovnoj klimi očekuje u narednoj godini 45 odsto članica AmChama, odnosno njih 78 odsto u naredne četiri godine.

  Optimizam zasnivaju u nastavku procesa integracija Srbije u Evropsku uniju i u najavi Vlade o uvodjenjeu e-uprave i e-poslovanja, što bi smanjilo administraciju.

  Predsednik Upravnog odbora AmChama Zoran Petrović naveo je da su, kao i prošle godine, najbolje ocenjeni smanjenje deficita budžeta, manja administracija potrebna za dobijanje gradjevinskih dozvola, reforme radnog zakonodavstva odnosno Zakon o inspekcijskom nadzoru, unapredjenje sistema izvršenja i početak reforme e-uprave.

  “Ispred nas je još dosta posla, a prema ocenama članica komore to su reforma javnih preduzeća, reforma javnih nabavki, zdravstvenog i obrazovnog sistema, efikasnije pravosudje, borba protiv korupcije i sive ekonomije, predvidiviji poreski tretman ; i smanjenje administrativnih opterećenja”, kazao je Petrović.

  Kako je objasnio, u oblasti poreskih reformi ove godine došlo je do malih poboljšanja jer je pet poreskih zakona dostavljeno Skupštini, ali je kao loše ocenio što nije bilo mogućnosti za raspravu u poslovnoj zajednici o tim zakonima.

  Prema njegovim rečima, nakon svih sistemskih analiza koje su obavljena prethodnih godina potpuno je jasno šta treba uraditi u reformama u Srbiji.

  “Analize su pokazale šta treba da se uradi odavno, a sada treba doneti hrabre političke odluke”, rekao je Petrović navodeći da svako odlaganje ograničava kapacitete države i administrativne kapacitete koji mogu da se upotrebe na bolji način.

  On je kazao da što pre mora da se promeni odnos javnog i privatnog sektora koji je trenutno važeći u Srbiji.

  “Bitno je što pre reformisati javna preduzeća jer je potpuno neprihvatljivo da je od 7,2 miliona stanovnika samo 1,4 miliona u privatnom sektoru i izdržava ceo sistem”, rekao je Petrović.

  Zamenica izvršnog direktora Amchama Amalija Avić je predstavljajući istraživanje istakla da su kompanije članice te asocijacije ove godine optimističnije po pitanju svog rasta kao i čitave industrije Srbije.

  Prema njenim rečima 70 odsto kompanija očekuje rast poslovanja što je povećanje od preko 10 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

  Kako je istakla, rejting Srbije kao investicione destinacije u poredjenju sa susedima je po mišljenju članica AmChama je veoma sličan prošlogodišnjem.

  “Madjarska, Rumunija i Slovenija su i dalje ocenjenje kao daleko bolje investicione destinacije od Srbije a Crna Gora, Makedonija i Bosna lošije”, kazala je Avićeva i dodala da su Hrvatska i Bugarska slične Srbiji, ali je Hrvatskoj opao rejting zbog slučaja Agrokor.

  U sledećeoj godini je najavila da članice AmChama planiraju nova zapošljavanja i očekuju da će njih 47 odsto povećati broj zaposlenih, dok u sektoru mikro, malih i srednjih preduzeća, koja su takodje bila obuhvaćena ispitivanjem, 90 odsto firmi očekuje rast, a 71 odsto nova zapošljavanja.

  Avićeva je kazala da su kompanije ocenile da su sudski procesi neprimereno dugački i da je potrebno poboljšati znanje i specijalizaciju sudija za finansijske slučajeve.

  Američka privredna komora okuplja 200 kompanija u Srbiji koje su do sada uložile 14 milijardi evra i zapošljavaju više od 100.000 ljudi.

  Prošle godine te kompanije imale su ukupan prihod od 9,2 milijarde evra. U budžet Srbije su po osnovu PDV-a uplatile 20,2 milijarde evra a po osnovu akciza 1,5 milijardi evra.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE