Novi propisi i šansa za "egzodus" srpskih radnika u Nemačku

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Novi propisi i šansa za “egzodus” srpskih radnika u Nemačku

  Nemačka vlada usvojila je zakon o useljavanju kvalifikovane radne snage koji bi od 2020. trebalo da omogući zapošljavanje radnika i iz zemalja koje nisu članice Evropske unije, piše HINA.

  Ovakvi propisi privlače i radnu snagu iz Srbija koja je i bez takvih olakšavajućih okolnosti veoma zainteresovana za rad u Nemačkoj.

  Da li će to stvoriti dodatne probleme? Pojredini predviđaju egszodus radne snage. Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) prognozira da će Srbija tada ostati bez 200.000 radnika,

  Dok taj nemački zakon ne stupi na snagu, mnogi već sada kreću na put u Nemačku ili se pripremaju – uče nemački jezik, raspituju se oko detalja, kalkulišu.

  Ministar Zoran Đorđević potvrđuje za “Blic” da su najtraženija zanimanja u inostranstvu – medicinski radnici, naročito medicinske sestre, građevinski radnici, operateri u proizvodnji, viljuškaristi, kuvari, bravari, električari, hotelski radnici, radnici u domaćinstvu i razni sezonski poslovi.

  On ističe da naš Zakon o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti propisuje oblast zapošljavanja državljana Srbije u inostranstvu i apeluje na oni koji već sada planiraju da ode na rad u inostranstvo da to ne rade bez prethodno potpisanog ugovora o radu.

  “Takođe, građani neka ne odlaze ni posredstvom agencija koje nisu dobile dozvolu za rad ovog Ministarstva. Pre odlaska na rad u inostranstvo, potrebno je da zainteresovano lice proveri na sajtu Ministartva da li je agencija registrovana za posredovanje u zapošljavanju, kao i da li je u ugovoru koji lice potpisuje obezbeđena njegova zaštita propisana Zakonom. A ta zaštita obuhvata obezbeđivanje dozvole za rad, troškova opštih, sanitarnih i specijalističkih zdravstvenih pregleda i izdavanja uverenja o zdravstvenoj sposobnosti, troškova prevoza, informisanje o pravima i obavezama po osnovu rada, o uslovima života i rada – naveo je on i dodao da se ugovor o radu potpisuje pre odlaska na rad u inostranstvo”, kazao je ministar.

  On je dodao da poslove zapošljavanja, osim registrovanih agencija, može obavljati i Nacionalna služba za zapošljavanje. Evidencije o licima koja se zapošljavaju u inostranstvu vode agencije i Služba za zapošljavanje. Kako većina osoba pronalaze posao samoinicijativno, nadležni organi nemaju precizne podatke o njihovom broju.

  Izvor: Blic

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE