Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Amazon

  Amazon kupuje zdravstvenu kompaniju za oko 3,9 milijardi USD

  Gigant e-trgovine Amazon kupiće One Medical, organizaciju primarne zdravstvene zaštite, za otprilike 3,9 milijardi dolara. To predstavlja još jedno proširenje za maloprodaju u oblasti zdravstvenih usluga.

  Amazon sa sedištem u Sijetlu rekao je u saopštenju da kupuje One Medical za 18 dolara po akciji u gotovinskoj transakciji. To je jedna od najvećih Amazonovih akvizicija, nakon njegovog ugovora od 13,7 milijardi dolara za kupovinu Whole Foods-a 2017. i kupovine holivudskog studija MGM od 8,5 milijardi dolara, koji je zatvoren ranije ove godine.

  One Medical, čija je matična kompanija 1Life Healthcare sa sedištem u San Francisku, je usluga zasnovana na članstvu koja nudi virtuelnu negu, kao i lične posete. Takođe sarađuje sa više od 8.000 kompanija kako bi zaposlenima pružila svoje zdravstvene beneficije.

  Od marta, One Medical ima oko 767.000 članova i 188 medicinskih kancelarija na 25 tržišta, prema izveštaju o zaradi u prvom kvartalu. Izveštaj je pokazao i da je kompanija pretrpela neto gubitak od 90,9 miliona dolara nakon što je prikupila 254,1 miliona dolara prihoda. Ukupna vrednost posla objavljenog u četvrtak uključuje dug One Medical.

  Neil Lindsej, viši potpredsednik Amazon Health Services, rekao je u saopštenju da je akvizicija usmerena ka ponovnom pronalaženju „iskustva“ u zdravstvu za stvari kao što su rezervisanje termina i odlazak u apoteku.

  „Volimo da izmišljamo kako bismo olakšali ono što bi trebalo da bude lako. Želimo da budemo jedna od kompanija koja drastično pomaže u poboljšanju iskustva zdravstvene nege u narednih nekoliko godina“, rekao je Lindsej.

  Amazon

  Amazon (AP Photo/Mark Lennihan, File)

  Potražnja za virtuelnom zdravstvenom negom eksplodirala tokom pandemije Covid-19

  Obveznici plaćanja računa za zdravstvenu zaštitu, poput poslodavaca i osiguravača, takođe postaju sve više fokusirani na poboljšanje pristupa nezi pacijenata i osiguranje. Bitno im je da oni prate svoje zdravlje, redovno posećuju lekare i uzimaju njihove recepte.

  Troškovi zdravstvene zaštite godinama rastu brže od plata i inflacije. Zbog toga predstavljaju ogroman trošak za poslodavce koji nude pokriće. Poslodavci i osiguravači smatraju da povezivanjem ljudi sa redovnom negom mogu da spreče skupe boravke u bolnici ili hronična stanja poput dijabetesa.

  Za Amazon, ova akvizicija produbljuje njegov prodor u zdravstvene usluge. Kompanija je 2018. kupila onlajn apoteku PillPack za 750 miliona dolara pre nego što je otvorio sopstvenu koja omogućava kupcima da naruče lekove i da ih dobiju na kućnu adresu za nekoliko dana. Prošle godine je počela da nudi svoj telemedicinski program Amazon Care poslodavcima širom zemlje.

  Lekar

  Lekar (Pixabay)

  Neki se protive kupovini

  Ugovor o kupovini je došao u trenutku kada se Amazon i druge velike tehnološke kompanije suočavaju sa nadzorom zakonodavaca zbog njihove tržišne moći. Ubrzo nakon saopštenja kompanije u četvrtak, kritičari su pozvali američke regulatore da blokiraju kupovinu tvrdeći da ugrožava privatnost.

  „Amazonovo preuzimanje One Medical je najnoviji pogodak u zastrašujućoj novoj fazi u poslovnom modelu najvećih svetskih korporacija. Dogovor će proširiti Amazonovu sposobnost da prikuplja najintimnije i najličnije informacije o pojedincima, kako bi pratio, manipulisao i iskorišćavao na sve nametljivije načine“, rekao je Bari Lin, izvršni direktor Open Markets instituta, organizacije koja se zalaže za strožu antimonopolsku regulativu.

  Tokom pandemije, One Medical se suočio sa istragom Kongresa nakon izveštaja da je kompanija prekršila smernice za vakcine protiv Covida-19. Istraga je zaključena u decembru, kada je navedeno da je kompanija iskoristila „svoj pristup oskudnim vakcinama protiv korona virusa da promoviše poslovne interese kompanije“ i naterala ljude koji traže vakcinu da plate svoje članstvo. Takođe je rečeno da kompanija i njeni zaposleni daju prioritet vakcinaciji za porodicu i prijatelje.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/AP, Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE