Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Aleksandrovačka Župa – druga evropska Šampanja

  Francuski konzul Deko je 1904. godine, kada je video brežuljke srpske Župe, rekao da je to „druga evropska Šampanja“, a prvi pisani podaci o Aleksandrovačkoj Župi datiraju s kraja 12. veka.

  Danas je svakako jedno od najpoznatijih mesta u Srbiji u kom se meštani bave vinogradarstvom. U Župi je grožđem zasađeno više od 2.500 hektara obradivih površina, a najčešće se tu gaje stare srpske autohtone vrste prokupac i tamjanika.

  Ekipa BIZLife je posetila Župu, a vina smo probali u Vinskoj kući Minića.

  Ta kuća nastavlja porodičnu tradiciju proizvodnje vina na sopstvenom imanju, koja je u poratnim godinama nakratko prekinuta zbog događaja koji su se tada odigrali.

       

  Dvadesetih godina prošlog veka točionice i kafane porodice Minić pod imenom „Velika Župa“ uspešno su radile u više gradova tadašnje Kraljevine.

  U svojoj ponudi ta vinska kuća se ne zadržava samo na vinima, već svojim gostima nudi i atraktivan smeštaj u etno naselju napravljenom od vinskih bačvi.

  Sedam isluženih vinskih bačvi je prerađeno u šest dvokrevetnih soba sa kupatilom i jednu malu degustacionu sobu, što predstavlja zanimljivu turistučku ponudu. Osim toga, kod Minića postoje i dve velike degustacione sale, pa se tu često mogu zateći zainteresovani posetioci koji probaju vina.

  Od 1963, svake godine se održava manifestacija „Župska berba“ – tradicionalna manifestacija posvećena početku berbe grožđa, po čemu su Aleksandrovac i Aleksandrovačka Župa nadaleko poznati.

  Izvor: BIZLife

  Foto: BIZLife

  Piše: T. K.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE