Aleksandrovačka Župa – druga evropska Šampanja
Francuski konzul Deko je 1904. godine, kada je video brežuljke srpske Župe, rekao da je to „druga evropska Šampanja“, a prvi pisani podaci o Aleksandrovačkoj Župi datiraju s kraja 12. veka.
Danas je svakako jedno od najpoznatijih mesta u Srbiji u kom se meštani bave vinogradarstvom. U Župi je grožđem zasađeno više od 2.500 hektara obradivih površina, a najčešće se tu gaje stare srpske autohtone vrste prokupac i tamjanika.
Ekipa BIZLife je posetila Župu, a vina smo probali u Vinskoj kući Minića.
Ta kuća nastavlja porodičnu tradiciju proizvodnje vina na sopstvenom imanju, koja je u poratnim godinama nakratko prekinuta zbog događaja koji su se tada odigrali.
Dvadesetih godina prošlog veka točionice i kafane porodice Minić pod imenom „Velika Župa“ uspešno su radile u više gradova tadašnje Kraljevine.
U svojoj ponudi ta vinska kuća se ne zadržava samo na vinima, već svojim gostima nudi i atraktivan smeštaj u etno naselju napravljenom od vinskih bačvi.
Sedam isluženih vinskih bačvi je prerađeno u šest dvokrevetnih soba sa kupatilom i jednu malu degustacionu sobu, što predstavlja zanimljivu turistučku ponudu. Osim toga, kod Minića postoje i dve velike degustacione sale, pa se tu često mogu zateći zainteresovani posetioci koji probaju vina.
Od 1963, svake godine se održava manifestacija „Župska berba“ – tradicionalna manifestacija posvećena početku berbe grožđa, po čemu su Aleksandrovac i Aleksandrovačka Župa nadaleko poznati.
Izvor: BIZLife
Foto: BIZLife
Piše: T. K.