Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Aleksandrovačka Župa – druga evropska Šampanja

    Francuski konzul Deko je 1904. godine, kada je video brežuljke srpske Župe, rekao da je to „druga evropska Šampanja“, a prvi pisani podaci o Aleksandrovačkoj Župi datiraju s kraja 12. veka.

    Danas je svakako jedno od najpoznatijih mesta u Srbiji u kom se meštani bave vinogradarstvom. U Župi je grožđem zasađeno više od 2.500 hektara obradivih površina, a najčešće se tu gaje stare srpske autohtone vrste prokupac i tamjanika.

    Ekipa BIZLife je posetila Župu, a vina smo probali u Vinskoj kući Minića.

    Ta kuća nastavlja porodičnu tradiciju proizvodnje vina na sopstvenom imanju, koja je u poratnim godinama nakratko prekinuta zbog događaja koji su se tada odigrali.

         

    Dvadesetih godina prošlog veka točionice i kafane porodice Minić pod imenom „Velika Župa“ uspešno su radile u više gradova tadašnje Kraljevine.

    U svojoj ponudi ta vinska kuća se ne zadržava samo na vinima, već svojim gostima nudi i atraktivan smeštaj u etno naselju napravljenom od vinskih bačvi.

    Sedam isluženih vinskih bačvi je prerađeno u šest dvokrevetnih soba sa kupatilom i jednu malu degustacionu sobu, što predstavlja zanimljivu turistučku ponudu. Osim toga, kod Minića postoje i dve velike degustacione sale, pa se tu često mogu zateći zainteresovani posetioci koji probaju vina.

    Od 1963, svake godine se održava manifestacija „Župska berba“ – tradicionalna manifestacija posvećena početku berbe grožđa, po čemu su Aleksandrovac i Aleksandrovačka Župa nadaleko poznati.

    Izvor: BIZLife

    Foto: BIZLife

    Piše: T. K.

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE