Ako ste se pitali koliko zarađuje najplaćeniji građanin Srbije...

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ako ste se pitali koliko zarađuje najplaćeniji građanin Srbije…

  Najplaćeniji građanin u Srbiji ima bruto mesečnu zaradu od čak 240.000 evra ili 577 prosečnih plata, što znači da je svakog dana bogatiji za oko 8.000 evra, odnosno najjeftiniji nov automobil, piše Blic.

  Ovo je rezultat najnovijeg izveštaja Poreske uprave Srbije, kojoj je stiglo 23.238 prijava za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana za 2017. godinu.

  То je za 1.790 poreskih prijava više nego što je podneto za 2016. Porez na dohodak morali su da prijave građani koji godišnje zarađuju više od 2.375.136 dinara.

  Prihodi 100 najplaćenijih građana kreću se u rasponu od oko 40 do 340 miliona dinara godišnje. Sudeći prema najčešće prijavljenim zanimanjima, najplaćeniji u našoj zemlji su menadžeri, direktori i inženjeri.

  Poređenja radi, najveći prijavljeni prihod građanina u 2016. godini bio je 220 miliona dinara bruto, ili 18,3 miliona mesečno, što je blizu 150.000 evra mesečno. Ekonomista Saša Dogović ističe da podatak da su najviše zarade u Srbiji drastično skočile tokom prošle godine može biti ohrabrujuć samo koliko se radi o privatnom sektoru. To može biti pokazatelj da je u Srbiji došlo do novih investicija koje su privukle stručnjake i menadžere kako iz inostranstva tako i iz zemlje.

  To može biti pozitivno ako se radi о vlasnicima privatnih firmi koji su ostvarili toliku produktivnost rada da mogu sebi da izdvoje i sve više novca za menadžere i inženjere. U tom slučaju, poznat je slučaju, poznat je titular, zna kojim sredstvima raspolaže i sam odlučuje gde će da ih uloži i odgovara ukoliko mu se uloženo ne vrati, kaže Dogović. S druge strane, kako kaže, veliki je problem ukoliko su ovako enormne plate u javnom sektoru, odnosno da se toliki novac izdvaja iz državnog budžeta.

  Izvor: Blic

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE