Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  automobili, 10 najčešćih prevara

  Ako ovaj plan prođe Srbija više neće uvoziti stare polovnjake iz EU

  Ukoliko prođe predlog Evropske komisije predstavljen u četvrtak, stari, dotrajali automobili se više ne bi mogli prodavati van EU i doprinositi nebezbednosti na putevima i zagađenju okoline u trećim zemljama, a umesto toga trebalo bi ih reciklirati.

  „Sledećih godina na tržište će doći sve više automobila s nultim emisijama i potreba za određenim, osnovnim materijalima. Ovim predlogom osiguraće se recikliranje i ponovna upotreba što većeg broja tih materijala, čime će se omogućiti novi život sastavnim delovima naših automobila i znatno smanjiti ekološki otisak putničkog saobraćaja“, izjavio je izvršni potpredsednik Komisije Frans Timermans, nadležan za evropski Zeleni plan.

  Komisija je predložila uredbu koja bi zamenila postojeće direktive o otpadnim vozilima i o mogućnosti ponovne upotrebe i recikliranja. Komisija tvrdi da bi novi propisi doveli do godišnjeg smanjenja emisija CO2 za 12,3 miliona tona do 2035, bolju valorizaciju 5,4 miliona tona materijala i povećanu ponovnu upotrebu ključnih sirovina.

  Automobili galerija

  „Sprovođenje uredbe dovešće do dugoročne uštede energije u fazi proizvodnje, smanjenja zavisnosti o uvoznim sirovinama i promovisanja održivih i kružnih poslovnih modela“, navodi Komisija.

  Godišnje šest miliona vozila u Evropi dostigne kraj životnog veka

  Osim privrednih, ekoloških i socijalnih koristi za EU, uredba bi doprinela većoj sigurnost na putevima u trećim zemljama jer bi sprečila izvoz dotrajalih automobila i smanjila zagađenja u zemljama koje uvoze takve automobile.

  Svake godine više od šest miliona vozila u Evropi dostigne kraj svog životnog veka.

  Automobilska industrija postaće najveći potrošač ključnih sirovina koje se upotrebljavaju u trajnim magnetima e-motora u Evropi. Stoga je jačanje otpornosti EU na poremećaje u lancu snabdevanja i smanjenje njegove zavisnosti od uvoza tih sirovina ključno za prelazak na vozila s nultim emisijama štetnih gasova.

  Izvor: N1

  Foto: Unsplash, BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE