Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Akcije NIS-a beleže uzlazni trend

  Akcije Naftne industrije Srbije (NIS) beleže uzlazni trend od početka novembra kada je kompanija objavila odlične rezultate za trećem tromesečje i prvih devet meseci.

  U tom periodu akcije NIS-a dobile su na vrednosti oko devet odsto i ovih dana se kotiraju na nivou od 675 dinara.

  To je najviša vrednost NIS-a još od početka marta 2020. godine, neposredno pred izbijanje pandemije, kaže broker Nenad Gujaničić, upitan da prokomentariše kako sveukupna dešavanja i u Ukrajini i kretanje cene nafte utuiču na kotiranje akcija NIS-a na berzi..

  „Uprkos ovom laganom oporavku, NIS i dalje zaostaje za svojim pandanima u tekućoj godini. Akcije iz naftnog sektora bile su najveći dobitnici u 2022. na svetskim berzama pre svega usled snažnog rasta cene sirove nafte i gasa koje su im donele rekordnu profitabilnost. I sam NIS će ovu godinu završiti sa rekordnim profitom od oko 650-700 miliona evra, dok je njegova tržišna vrednost u ovom trenutku svega 930-940 miliona evra, kaže on.

  Akcijama se trenutno trguje uz očekivani dividendni prinos od skoro 20 procenata, ukoliko skupština akcionara i naredne godine isplati četvrtinu dobiti akcionarima što je njena višegodišnja dividendna politika.

  NIS isplaćuje akcionarima 5,78 milijardi dinara

  Decenija NIS-ovog programa „Energija znanja“: Za mlade talente, obrazovanje i nauku više od 6 miliona EUR

  Izvor: BIZLife

  Foto: NIS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE