Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  I dekoracija i štednja: Rimljani moraju da voze bicikl da bi jelka svetlela (VIDEO)

  Ove godine centralna tema je štednja električne energije pa su se tako mnogi gradovi dosetili na koji način mogu da imaju novogodšnju dekoraciju, a da istovremeno štede.

  Tako je glavna novogodišnja jelka ispred zgrade rimske gradske većnice na Piazzi del Campidoglio ove godine osvetljena pomoću bicikala koji generišu napajanje.

  Svetla na jelki povezana su sa šest parkiranih bicikala i generatorom, a stanovnici i turisti pozvani su da pedlaju kako bi „osvetlili Božić“. Na sličan korak odlučili su se i u Kopenhagenu.

  Rešenje u Rimu osmišljeno je kao kreativno rešenje kako bi se smanjila potrošnja i uštedela energija zbog sve dublje energetske krize koja potresa Evropu.

  Inicijativa je pokrenuta početkom decembra, a gradonačelnik Rima Roberto Gualtieri i gradski većnici prvi su testirali svetla na pedale.

  Štednja kao ideja za nova ekološka rešenja

  Gradski zvaničnici kažu da je projekat „simbolična poruka za promovisanje održivosti, uštede energije i fizičkog blagostanja“.

  Postoje i druge novogodišnje jelke postavljene na strateškim mestima u gradu kojima takođe želi da se skrene pažnja na potrebu za uštedom energije i odgovornijom potrošnjom.

  I rimski zoološki vrt, poznat kao Bioparco, takođe je konstruisao svoju novogodišnju jelku, koja je takođe deo ekoloških aktivnosti.

  Ona je napravljena od 2.500 plastičnih flaša koje su pokupljene s ulice, iz komercijalnih aktivnosti i iz privatnih domova, a visoko je sedam metara.

  Čak su i ukrasi, inspirisani životinjama parka, napravljeni od otpada kao što su izolacione ploče, ostaci rezova s CNC mašina, talasaste cevi, gradilišne mreže, električni kablovi i najlon za pecanje pronađen na plaži.

  Da li znate od čega je napravljena ova NEOBIČNA JELKA? (FOTO)

  Izvor: Mediji

  Foto: Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE