Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  EU usvojila odluku o ograničenju cene gasa

  Ministri energetike država Evropske unije dogovorili su se da se mehanizam za ograničenje cene gasa aktivira kada cena dosegne 180 evra po megavat satu i 35 evra više od referentne cene tečnog prirodnog gasa u razdoblju od tri dana uzastopno.

  Protiv tog plafona bila je jedina Mađarska, Austrija i Holandija su bile suzdržane, a Nemačka je podržala. Sve te zemlje ranije su se protivile intervenciji na tržištu gasa i ograničenju cena.

  Za odluku nije potreban konsenzus nego je dovoljna kvalifikovana većina, što znači da mora da je podrži 55 posto država članica, to jest njih 15, koje čine najmanje 65 posto ukupnog stanovništva Unije.

  Mehanizam će se moći pokrenuti od 15. februara sledeće godine.

  Ministri energetike na svom prošlonedeljnom sastanku nisu uspeli da se dogovore o ograničenju cena gasa, jer je za većinu država članica bio neprihvatljiv predlog Komisije u kojem je previsoko postavljena gornja granica cene gasa.

  Evropska komisija je krajem novembra predložila uspostavljanje korektivnog tržišnog mehanizma koji bi se aktivirao kada cena na holandskoj berzi gasa (TTF) bude dve sedmice iznad 275 evra po megavat satu i 58 evra viša od referentne cene LNG-a deset uzastopnih dana tokom dve sedmice.

  Češko predsedništvo je došlo na sastanak s novim predlogom, po kojem bi se mehanizam aktivirao kada cena gasa dostigne 188 evra za megavat sat u razdoblju od tri dana.

  Izvor: N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE