Agrokor će se žaliti na odluku Privrednog suda u Beogradu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Agrokor će se žaliti na odluku Privrednog suda u Beogradu

  Hrvatski „Agrokor” žaliće se na rešenje Privrednog suda u Beogradu, kažu za Politiku u ovom zagrebačkom koncernu.

  Kao što je ovaj list već objavio, prvostepeni sud odbio je zahtev Ante Ramljaka, privremenog upravnika „Agrokora”, da preduzeća u Srbiji, koja posluju u okviru ove kompanije, praktično pređu pod njegovu nadležnost.

  Iz Zagreba je, međutim, ekspresno stiglo reagovanje. Oni potvrđuju da su pre dva dana (u sredu) dobili rešenje Privrednog suda u Beogradu, ali osporavaju „Politikinu” interpretaciju ovog dokumenta.

  „Nije tačno da je vanredna uprava ikada od Privrednog suda u Beogradu zatražila da kompanije „Agrokora” u Srbiji „pređu pod vanrednu upravu”, odnosno „pod nadležnost ‘leks Agrokora'”, kako vaš tekst to navodi“, piše u reagovanju ovog hrvatskog koncerna koje je stiglo u redakciju Politike.

  Pojednostavljeno rečeno, Ramljak, koga je hrvatska vlada postavila da upravlja imovinom prezaduženog tajkuna Ivice Todorića, praktično je od ovdašnjih sudova tražio da može da vodi prekogranični stečaj. U okviru ovog koncerna u Srbiji posluju trgovinski lanac „Merkator S”, „Frikom”, Dijamant”, „Mg mivela”, „Kikindski mlin” i „Nova sloga”, koje je privremena uprava već ocenila kao najzdraviji deo Todorićevog posrnulog biznisa.

  Ramljaka su juče hrvatski novinari pitali šta bi odluka beogradskog suda mogla da znači za poslovanje„Agrokora” i njegovo restrukturiranje. Poverenik hrvatske vlade rekao je da smatra da će svi poverenici, bez obzira gde se nalazila imovina „Agrokora”, biti namireni iz ukupne imovine koju ima ova firma. „Neće biti pojedinačnog namirenja” rekao je Ramljak. Ova poruka nedvosmisleno je upućena rukovodstvu ruske Sberbanke, koja je Ivici Todoriću pozajmila više od milijardu evra.

  Stupanjem na snagu „leks Agrokora” (zakona koji je Hrvatska donela kako bi spasila koncern) sva prava poverioca su suspendovana. Rusi, koji su pozajmili najviše, tako su dospeli u najgoru situaciju jer se sa Ramljakom nisu dogovorili o novom kreditu.

  Izvor: Politika

  Foto: Agrokor.hr

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE