Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Agencija: Tončev bio u SUKOBU INTERESA, mora JAVNO da objavi odluku

  Političar i aktuelni ministar Novica Tončev bio je u sukobu interesa četiri godine, jer dok je bio predsednik skupštine Surdulice Fudbalskom klubu Radnik iz tog grada je isplaćeno oko 136 miliona dinara, utvrdila je Agencija za sprečavanje korupcije.

  Tončev je bio u sukobu interesa jer je na čelu kluba njegov sin Stanislav, a on to nije prijavio Agenciji koja mu je izrekla meru javnog objavljivanja odluke.

  Agencija je utvrdila da je suma od 136,2 miliona superligašu iz Surdulice isplaćena od 25. maja 2016. godine do 8. jula 2020. godine, u vreme dok je Tončev bio predsednik tamošnje Skupštine opštine.

  On Agenciji za sprečavanje korupcije nije prijavio potencijalni sukob interesa, iako je njegov sin Stanislav godinama na čelu Radnika i zakonski zastupnik, pa je Agencija utvrdila da je na taj način sada aktuelni ministar u Vladi Srbije povredio zakon.

  Javni funkcioner ne sme biti zavisan od lica koja bi mogla da utiču na njegovu nepristrasnost, niti da koristi javnu funkciju zarad sticanja bilo kakve koristi ili pogodnosti za sebe ili povezano lice, stoji u 41. članu Zakona. Povezano lice je u ovom slučaju njegov sin Stanislav, pa je Agencija utvrdila da je Tončev bio u sukobu interesa.

  Tončev je u međuvremenu postao ministar bez portfelja, a od lokalnih izbora 2020. godine nije više predsednik Skupštine opštine Surdulica, a od 18. novembra te godine više nije ni odbornik u tom parlamentu.

  Zbog toga je, kako stoji u rešenju Agencije, jedina odgovarajuća mera u konkretnom slučaju javno objavljivanje odluke o povredi zakona.

  I pored odluke Agencije, aktuelni ministar za razvoj nerazvijenih opština tvrdi da nije bio u sukobu interesa.

  „U vezi sa odlukom Agencije za sprečavanje korupcije da sam u konkretnom slučaju bio u sukobu interesa, uputio sam tužbu Upravnom sudu, budući da nije bilo nikakvog sukoba interesa“, kaže Tončev.

  U prošlom mandatu srpskog parlamenta Tončev je bio i poslanik, a pored funkcije ministra, aktuelni je i predsednik Fudbalskog saveza regiona istočne Srbije.

  Izvor: Južne vesti

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE