Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  plata

  Advokati protiv tumačenja o naplati bankarskih usluga: „Pada“ 200.000 tužbi protiv banaka

  Advokatska komora Srbije je danas ocenila da predložena autentična tumačenja odredbi zakona, koji regulišu pitanje naplate bankarskih usluga, predstavljaju „najdirektniju odbranu interesa bankarskog lobija od strane Skupštine“ i da su uperena „protiv interesa građana Srbije“.

  „Očigledan pokušaj silovanja prava“

  AKS je ocenila da je to „očigledan pokušaj silovanja prava“ i najavila da će svojim pravnim i organizacionim resursima sprečiti „još jedno narušavanje načela podele vlasti na kojem se zasniva svaka civilizovana pravna država“.

  „Advokatura se protivi mešanju zakonodavne vlasti u vršenje sudske vlasti i ističe da je neprihvatljivo da zakonodavac autentičnim tumačenjima utiče na ishode konkretnih sudskih postupaka“, stoji u saopštenju.

  Komora je pozvala Ministarstvo pravde, Vrhovni kasacioni sud i druge najviše državne organe da postupaju u skladu sa svojim ustavnim ovlašćenjima i da se „jasno stave na stranu građana Srbije, a ne posebnih poslovno – finansijskih centara moći“.

  „Advokatura će svakako ostati dosledna u odbrani zajemčenih prava građana, njihove pravne sigurnosti i preduzeti sve neophodne korake koje bude smatrala za potrebne, uključujući i krajnja sredstva“, piše u saopštenju.

  Šabić: Tumačenja direktno suprotna interesima građana

  Advokat Rodoljub Šabić ocenio je danas da predlozi za autentično tumačenje odredbi zakona o zaštiti potrošača, o zaštiti korisnika finansijskih usluga i o obligacionim odnosima nisu motivisani stvarnim potrebama otklanjanja nejasnoća u primeni tih akata već da su „u interesu moćnih društvenih grupa a direktno suprotni interesima građana, posebno siromašnih“.

  Šabić je za agenciju Beta rekao da je „najavljeno brzo i od očiju javnosti gotovo sakriveno“ razmatranje tih predloga u skupštini „u direktnoj suprotnosti sa samom suštinom instituta autentičnog tumačenja“ i da predstavlja zloupotrebu tog ustavnopravnog mehanizma.

  „Sasvim je neozbiljno da nam skupština u bilo kakvom sastavu a pogotovo u ovakvom, žalosno nekompetentnom kakav je aktuelni sastav, tumači da u zakonima koji su kao zakon o obilgacionim odnosima u primeni više decenija, navodno postoje nejasnoće koje ona mora da otkloni“, naveo je bivši Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

  Šabić je ocenio je da najavljeno tumačenje predstavlja „loše prikriveno retroaktivno menjanje zakona“ kojim se „potpuno relativizuje, praktično eliminiše obaveza banaka ili finansijskih organizacija da gradjane i druge koji kod njih uzimaju kredite objektivno informišu specifirajući im razloge koji opravdavaju iznos naknada i raznih drugih troškova koje im povodom kredita naplaćuju“.

  „Osim što se građanima koji kredite često uzimaju u iznudici uskraćuje pravo da budu potpuno informisani o svim relevantnim okolnostima, takvim tumačenjem se i prejudicira ishod velikog broja sudskih sporova koji su u toku a koje su korisnici kredita zbog neobrazloženih a velikih troškova povodom kredita a pokrenuli. To će gradjane uz gubitak sporova čiji je uspeh bio izgledan izložiti i plaćanju ne malih, sudskih sporova“, dodao je Šabić.

  Ninić: Ako ovo prođe, urušiće se 200.000 bankarskih predmeta

  Advokat Ivan Ninić izjavio je da će u ponedeljak, 5. jula, Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine razmatrati autentična tumačenja tri zakona kojim se planira “rušenje” predmeta koje građani Srbije vode protiv banaka.

  “Ukoliko prođe ova forma tumačenja, svi predmeti, negde oko 200.000 bankarskih predmeta biće urušeni, naši klijenti će izgubiti te postupke, imaće obavezu da plate troškove advokata i enormne troškove banaka”, rekao je Ninić.

  Ninić je kazao da su advokati bili “apsolutno šokriani” kada su sinoć saznali da je sednica Odbora zakazana.

  “Sva ova tri tumačenja suprotna su stavu Vrhovnog kasacionog suda i svim dosadašnjim presudama u korist građana kojima su banke otimale novac na osnovu neosnovane obrade kredita, raznih troškova administriranja, provizija…”, rekao je on.

  Efektiva: Skandal, protest u ponedeljak u podne

  Udruženje bankarskih klijenata „Efektiva“ pozvalo je u ponedeljak u podne na protest ispred Skupštine Srbije, protiv, kako navode, pokušaja ovog bezobzirnog i brutalnog prekrajanja sudske prakse i postojećih zakona.

  Udruženje navodi da će ako Skupština usvoji ovo autentično tumačenje, sudovi biti obavezni da ga primene i svi koji su tužili banke će sporove izgubiti, a čak i oni koji su pravnosnažno dobili novac nazad, morali bi da ga vrate.

  „Ako ovo prođe, država ne postoji. Skupština će se staviti na stranu bankarskog kartela protivno interesima svojih građana, koji će morati da vrate novac za već dobijene sudske sporove! Ako ovo prođe, svako buduće vođenje sudskih sporova gubi smisao jer skupštinske ćate mogu dati tumačenje koje će menjati ishod prema namerama skupštinske većine!“, navodi Efektiva.

  Čadež: Skupština da zaustavi neodgovorne advokate i stavi tačku na pljačku privrede

  Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež ocenio je danas da usvajanjem autentičnih tumačenja zakona o obligacionim odnosima, o zaštiti potrošača i o zaštiti korisnika finansijskih usluga, nadležni odbor Skupštine Srbije treba da „stavi tačku na pljačku privrede od strane neodgovornih advokata“.

  Čadež je kazao da od skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo očekuje da donese odluku „koja će biti u interesu privrede i svih njenih gradjana, a ne u korist malog broja advokata koji preko ledja istih gradjana pokušavaju da oštete domaću privredu za blizu 100 miliona evra“.

  „Kako drugačije nego pljačkom privrede, nazvati više od 200.000 tužbi koje su u ime izmanipulisanih građana pokrenuli pojedini advokati. Šta je ako nije ‘pljačka’ kada u tim parnicama gradjanin u slučaju pozitivne presude u proseku dobije 2.000 dinara, a advokat 42 puta više“, upitao je Čadež a prenela PKS.

  Dodao je da u Evropskoj uniji važe ista pravila kao i u Srbiji kada je reč o bankarskim taksama.

  „Ako kojim slučajem ovi neodgovorni advokati dobiju sporove, banke će pretrpeti štetu od oko 100 miliona evra. To će se neminovno preliti na privredu, na smanjivanje našeg rasta, na gubitak tržišta. To će svakako dovesti do gašenja firmi i gubitka radnih mesta. Pa, da li je to cilj? Interes Srbije svakako nije i neće biti punjenje džepova jednog broja neogovornih advokata“, naveo je Čadež.

  Prethodno su opozicione stranke upozorile da će usvajanjem autentičnih tumačenja zakona koji regulišu pitanje naplate bankarskih usluga a koje su predložili poslanici Srpske napredne stranke (SNS), sudovi u Srbiji biti naterani da presuđuju u korist banaka u sporovima u kojim ih gradjani tuže za nezakonitu naplatu provizija.

  Izvor: BIZLife, Beta, N1

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE