Vučić sa Mišelom: EU želi da uvedemo sankcije Rusiji

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vučić sa Mišelom: EU želi da uvedemo sankcije Rusiji

  Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel na veoma snažan način je izrazio očekivanje i želju da se Srbija priključi sankcijama protiv Ruske Federacije, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić.

  “Razgovarali smo o napadu Rusije na Ukrajinu i Mišel je izneo očekivanje da će se Srbija pridružiti sankcijama prema Rusiji, a ja sam ga upoznao sa našom situacijom i našim političkim stavovima. Ako mislite da sir dobijate za džabe, on je besplatan samo u mišolovci i mi to znamo, nije nikakva novost za nas”, rekao je Vučić nakon sastanka sa Mišelom.

  “GUBIMO milijarde, ali sankcije Rusiji NEĆEMO uvoditi”

  Preneo je i da su diskutovali o svim ključnim političkim pitanjima i da je Mišel ukazao na to da moramo da nastavimo reforme u oblasti vladavine prava, kao i da poboljšavamo situaciju u medijskoj sferi, iako mu je Vučić, kako je rekao, ukazao da smo za 14 mesta popravili poziciju u izveštaju Reportera bez granica.

  Nova gepolitička zajednica – nije loša ideja

  Vučić je rekao da je za njega inicijativa za stvaranje nove gepolitičke zajednice na evropskom kontinentu značajna, jer može da ubrza evropski put zemalja Zapadnog Balkana, i u tome ne vidi nikakve zavereničke priče. On je dodao da ne vidi ništa loše u tome i da “veruje da ćemo se, posle razgovora sa Vladom Srbije, pridružiti toj inicijativi”.

  “Za mene je ideja Mišela i francuskog predsednika Emanuela Makrona važna i značajna i mislim da može da doprinese ubrzanju puta ka punopravnom članstvu u EU i popravljanju pozicija svih zemalja Zapadnog Balkana, a za nas su važne četri velike slobode – kretanja, roba, kapitala i usluga”, naglasio je Vučić.

  Garancije za energente

  Vučić je rekao da su razgovarali o problemima snabdevanja energentima u Srbiji i da su dobijene određene garancije i reči koje su važne, da Srbija može da računa na podršku EU.

  “Razgovarali smo o evropskom putu Srbije i istakao sam da je naše opredeljenje i glavni strateški cilj punopravno članstvo u EU”, rekao je Vučić.

  Predsednik Srbije je istakao da će ova zima biti jedna od najtežih i zato nam je važna podrška EU, a ocenio je da problema neće biti samo u Srbiji, već u celom svetu.

  Mišel: Podržavam da se ubrza proces pristupanja

  Predsednik Evropskog saveta rekao je da evropska geopolitička zajednica nije ideja iz Brisela kako bi se nešto odložilo, već da bismo zajedno odlučivali kako da sarađujemo ubuduće.

  “U punoj meri podržavam da se ubrza proces pristupanja, da ga učinimo efikasnijim, ideja je da evropska geopolitička zajednica bude platforma na kojoj bi se zemlje koordinisale, u slučaju kovida na primer, u energetici, bezbednosti, snabdevanju hranom, prilika da se redovno na najvišem nivou razmenjuju gledišta”, naveo je Šarl Mišel.

  Izvor: Agencije, RTS, 021

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE